Kisfilmek a New York-i magyarságról

A téma érdekessége ellenére kevés kisfilm dolgozta még fel a New York-i magyarság történetét, életét. Az utóbbi években azért született néhány alkotás, amely nem csak történeti szempontból foglalja össze a témát, de megpróbálja bemutatni a különböző korokban kitelepült magyarok motivációját is.

 

Mit ér meg New York?

A VS.hu 2015 végén készített négyrészes videósorozata a közelmúltban kivándorolt magyarokkal foglalkozik. A négy epizód mindegyike egyenként két-két New York-ban élő magyar értelmiségi szemével mutatja be a várost és a benne rejlő lehetőségeket.

A sorozat további részei: a második; a harmadik; a negyedik.

 

Menjek/Maradjak

Két magyar, akik egészen más útját választották a New York-i érvényesülésnek. Józsa László és Imre Loránd Balázs filmje az értelmiségi Mirjamon és a kétkezi munkás Attilán keresztül mutat be két egymástól távoli példát a boldogulásra.

 

A New York-i lángossütők egy útja

Prekup Zsolt 2014 óta járja New York utcáit lángossütő furgonjával. A VS.hu videója Manhattan üzleti negyedétől a connecticuti hagyományőrző Magyar Fesztiválig követi egy útját, miközben bemutatja, hogyan fogadják a New York-iak a lángost, valamint képet ad a kinti magyarság hagyományőrzéséről is. Zsoltról és furgonjáról itt írtunk hosszabban.

 

Little Hungary – A manhattani magyar negyed eltűnése

Pályi Zsófia és Hirling Bálint kisfilmje Bollock Barbara, a város magyar közösségének aktív tagjának elmesélésein keresztül meséli el a mára eltűnt magyar negyed történetét.

 

Hunky Blues – Az amerikai álom

New York első magyarjairól szól Forgács Péter 2009-es dokumentumfilmje. A Hunky Blues az 1880 és 1921 közötti időszakot mutatja be, abban az időszakban több százezer magyar próbált szerencsét a tengeren túlon, és köztük legtöbben New Yorkban.