Manhattan látnivalói

NYCmanNew York legmozgalmasabb, egyben tán legizgalmasabb kerülete egy sziget. A 87,5 négyzetkilométeren elterülő Manhattan 1,5 millió ember otthona, ők rengeteg turistával és vendégmunkással osztozkodnak rajta.

Az East River és a Hudson által határolt Manhattan építészetével és hangulatával vonzza magához utazók millióit minden évben. Az 1900-as évek elején itt nőttek a világ első felhőkarcolói, és ennek öröksége, hogy ma több száz méter magas épületek serege szorítja közre utcáit, sugárútjait, sajátos környezetet teremtve ezzel.

 

Dél-Manhattan

dél manhattan térképA sziget déli vége volt az első, amit a telepesek belaktak. Ennek hagyatéka a terület zsúfolt építészete, valamint az, hogy utcái a kerület más részeihez képest rendezetlenek. Ez New York gazdasági központja: itt található a Wall Street, számos világcég székhelye, itt működik a tőzsde és ide települt a városvezetés.

Manhattan tagolásáról nincs konszenzus: az Alsó-Manhattanként is nevezett déli rész északi határvonalát általában a 14. és a 30. utca között húzzák meg.

Dél-Manhattan látnivalóinak listája

 

Közép-Manhattan

közép manhattan térképA 14. utcától felfelé a sziget rendezettebb képet mutat, mint délen – ezt tükrözi az innen induló sakktáblaszerű utcaszerkezet.

A keleten Harlemig, nyugaton Morningside Heights-ig nyúló Közép-Manhattan alsó felén áll a neves Chrysler Building és az Empire State Building, és itt tömörülnek az üzleti negyed új felhőkarcolói. Északi oldalán Upper East és Upper West Side felső-középosztálybeli lakóépületei fogják közre a Central Parkot.

Közép-Manhattan látnivalóinak listája

 

Észak-Manhattan

észak manhattan térképÉszak-Manhattan a legtöbb turista számára már periféria. Kevesen fedezik fel a sziget felső harmadát, aminek oka részben az etnikailag sokszínű terület rossz híre. Pedig sok jó látnivalót és programot találni erre. Itt van például az afroamerikai kulturális élet egyik központja, Harlem legendás jazz bárjaival, Manhattan legnagyobb bolhapiaca, és itt állnak a Columbia Egyetem csodás kampuszai.

A sziget felső csücskéhez közeledve fokozatosan keskenyedik. Észak-Manhattant emellett nagy szintkülönbségek jellemzik, itt van a sziget legmagasabb természetes pontja, aminek tengerszint feletti magassága 81 méter.

Észak-Manhattan látnivalóinak listája
Booking.com