Emery Roth

Emery RothEmery Roth világhírű magyar származású építész 1871-ben született, Róth Imre néven, Gálszécsen. Elszegényedett családja fiatalon, mindössze tizenhárom éves korában egy ismerős társaságában Amerikába küldte, ahol alkalmi munkákból élt, és idővel egy építésziroda tanonca lett. Szerencséjére Chicago népszerű építészeihez, Daniel Burnham és John Root irodájához került, ahol szerepet kapott az 1893-as Világkiállítás tervezésében. Innen az amerikai építészet dékánjához, Richard Hunthoz ment, majd Hunt halála után Ogden Codman belsőépítész alkalmazta, 1898-ban pedig megnyitotta saját építész irodáját New York-ban.

Róth első megrendelései szerény munkák voltak, többnyire a város magyar közösségéből jöttek ügyfelei. Első munkája vállalkozóként a Cafe Boulevard nevű magyar étterem áttervezése volt, de 1903-ra már olyan mérvű feladattal bízták meg, mint a Hotel Belleclaire tízemeletes Art Nouveau stílusú épületének tervezése. Néhány évvel később megtervezte az Első Magyar Református Egyház ma is álló templomát az Upper East Side-on, a két világháború közti időszakban aztán évről évre lett ismertebb a neve. 1925-ben elkészült az általa tervezett Ritz Hotel Tower, és a luxus lakásairól ismert felhőkarcolóval bekerült a város legnevesebb építészei közé. Pályája talán legjelentősebb munkája az öt évvel később átadott San Remo ház, New York első ikertornyos épülete, amely még ma is meghatározza a Central Park nyugati oldalának látképét.

A városban több tucat épület őrzi Róth munkásságát, 1948-as halála után pedig Amerikában született fiai vitték tovább irodáját Emery Roth & Sons néven. A vállalt 1996-ban ment tönkre, de addig olyan jelentős épületek tervezésében vett részt, mint például a World Trade Center tornyai vagy a MetLife Building.