Mály Gerő

Mály_GerőA színművészként és komikusként ismerté lett Mály Gerő 1884. augusztus 1-jén született Székelyudvarhelyen, egy örmény származású család fiaként.

Apja határozott ellenkezése ellenére kezdett színjátszással foglalkozni, és fiatal éveit vándorszínészként töltötte. Az 1910-es évekre már a nagy budapesti színházak állandó fellépője lett, s 1913-tól némafilmekben is szerepet kapott. Pályája hosszú éveken át felfelé ívelt, 1931-től pedig a hangosfilmek egyik sztárja lett. 1943-ig több mint ötven filmszerepet kap, és ezekben mutatott tehetsége miatt sokszor az 1945 előtti magyar filmgyártás legnagyobb komikus egyéniségnek nevezik Kabos Gyula mellett.

Mály a világháború után döntött az emigrálás mellett. A háború évei alatt látott borzalmak döntésre bírják, és maga mögött hagyva Európát Amerikába utazik. Öntörvényű emberként nem tanul meg jól angolul, és miközben a megélhetésért küzd, elszigetelődik környezetétől, hazátlanságát pedig fokozta, hogy otthoni barátairól szinte semmi hír nem jutott el hozzá. Kilátástalannak tűnő helyzetéből egy New York-i magyar vendéglős szánalma menti meg, aki mosogatóként, takarítóként alkalmazza. Ekkorra már valószínű hazatért volna, de a háború utáni években Magyarország elzárta határait az amerikaiaktól.

A színészzseni magányosan, szegényen halt meg hazájától messze. Utolsó éveinek tragikusságáról sokat elárul, hogy halálának pontos napja nem ismert. Valamikor 1952 júniusának elején hunyt el, a hírt Az Ember című hetilap így kommentálta: “A tragikus gyorsasággal eltávozott Mály Gerőnek mintegy 1300 dollár megtakarított pénze maradt az egyik New York-i bankban – sovány hagyaték ez egy sikerekben gazdag művészi pálya után.” Temetéséről a New York-i magyarság gondoskodott.