Bronx látnivalói

NYCbronxBronx New York város legészakibb kerülete, és az ötből ez az egyetlen, amely nem egy szigeten terül el. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint 1,4 millió lakójának több mint fele hispán, latin vagy spanyol származású. A kulturálisan sokszínű, csendes kerület látnivalókban kissé szegényes, ettől függetlenül érdemes felkeresni.

 

Figyelem!
A képre kattintva további információkat találsz az adott látnivalóról. A lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Bronx Zoo

Bronxi állatkertSzázhárom hektárjával a bronxi az Egyesült Államok legnagyobb városi állatkertje. Több mint 500 állatfaj látható itt, köztük több kihaló félben lévő.

A Bronx Zoo 1899-es alapítása óta hű állattartási szemléletéhez. Eszerint a világ bármely részéről származó állat számára a természetes élőhelyére jellemző élővilágot alakítanak ki. A látogatók így az eredetihez nagyon hasonló életterében nézhetik meg például a szibériai tigrist, a kongói gorillát vagy a hópárducot.

 

City Island

City IslandEgy sziget a Long Island tengerszoros vizén, amit a legutóbbi jégkorszak szült. Teljes területén egy 4300 lelkes halászfalu áll. A halászat és a vitorlás kultúra erősen jelen van a City Islanden élők életében, a sziget ezzel kapcsolatban számos látnivalóval szolgál: dokkjai, tengeri ételeket kínáló éttermei és tengerészeti múzeuma miatt érdemes felkeresni.

Szomszédjával, a Hunter Islanddel egy híd köti össze.

 

Edgar Allan Poe Cottage

Edgar Allan Poe CottageEbben a Kingsbridge Roadon található házban élt az USA egyik legjelentősebb költője, Edgar Allan Poe 1846 májusától az 1849 októberi halálát megelőző időszakig. Itt születtek az Ulaluma és A harangok című művei, és itt halt meg felesége, Virginia Clemm.

Bár az épületet 1902-ben csak a közösség felháborodása mentette meg a lerombolástól, közel száz éve múzeumként működik: alsó szintje úgy van berendezve, ahogyan Poe egykor lakta, az emelet pedig az életét bemutató kiállításként használatos. A házhoz közel van egy kis park, ami ma a Poe Park nevet viseli. 

New York-i botanikus kert

New York-i botanikus kertA város négy kerületében is találni botanikus kertet, azonban mind közül a bronxi bír a leggazdagabb gyűjteménnyel. Az 1891-ben alapított kert száz hektáron mutatja be a növényvilág érdekességeit üvegházain, tavain, erdőin keresztül.

Itt áll a londoni Kristálypalota mintájára épült Haupt üvegház, amelynek 27,5 méter magas üvegkupolája a kert fő jelképe. A kupola alatt az amerikai kontinens pálmafajtáit lehet megismerni, míg az üvegház más csarnokai különféle övek növényzetét, például párás trópusi esőerdőket, sivatagokat jelenítenek meg.

 

Orchard Beach

Orchard BeachEgy szabad strand széles, fehér homokos fövennyel a Hunter Islanden, City Islandhez közel. A Pelham Bay Park fái, mocsarai veszik körbe, amitől hangulata sajátos. Gyakran illetik a “New York-i Riviéra” címmel.

A stand félkör alakú ívét mesterségesen tartják fenn: a természetes erózió hatására pusztuló partot időnként újra feltöltik homokkal. 

Valentine-Varian House

Valentine-Varian HouseA Bainbridge sugárúton áll az 1978-ban épült Valentine-Varian House, Bronx legöregebb farmháza. Az épületet bő száz éven át a Varian család lakta, köztük Isaac L. Varian, New York hatvanharmadik polgármestere.

A ház ma a kerület várostörténeti múzeumának ad helyet, emellett különféle kiállításokat rendeznek itt. 

Woodlawn temető

Woodlawn temetőA 161 hektáron elterülő Woodlawn egyike a város legnagyobb temetőinek. Parkos ösvényei, változatos építészetű sírhelyei miatt kedvelt sétahelyszín.

A Woodlawn temető több mint háromszázezer ember nyughelye. A New York-i történelem több jelentős alakjának sírja megtalálható benne. Itt áll F. W. Woolworth  egyiptomi stílusú mauzóleuma, de itt nyugszik Miles David zenész, Fiorello La Guardia, a város nagy hatású polgármestere, és Pulitzer József.

 

Yankee Stadium

Yankee StadionA New York Yankees baseballcsapat otthona. A korábbi, 1923-ban épült és 2008-ban lerombolt, azonos nevű stadion szerepét vette át, amelyhez méretében, kialakításában hű maradt.

Másfél milliárd dolláros építési költségével, az új stadion egyike a világ huszonöt legdrágább épületének.
 


 

 
 
Booking.com