Felhőkarcoló-túra New Yorkban

NYCmanEmpire State Building, Chrysler Building, One WTC, Flatiron – néhány New York ikonikus felhőkarcolói közül. A város sziluettjét uraló építmények legtöbbje megérdemelné a figyelmet, annyi rekordert, úttörőt találni köztük.

Némelyik felhőkarcolót meg is mászhatod, de ez csak a szűk kisebbségre igaz.

 

Amit megmászhatsz

 

A város neves felhőkarcolói közül csak hármon, a One World Trade Centeren, a GE Buildingen és az Empire State Buildingen üzemel jelenleg nyilvános kilátó. Korábban a Crhysler Buildingen is volt egy, ahogy a WTC ikertornyain is.

Kilátók

one-world-tradecenterA város egyik fő új turistacélpontja a One World Trade Center kilátója. Akárcsak az ikertornyoknak, úgy utóduknak is lett kilátója, méghozzá New York legmodernebb, legmagasabbja.

A One WTC kilátója az épület három emeletén, a 100-102. szinten terül el 386 méteres magasságban, amivel a kilencedik legmagasabb ilyen létesítmény a világon. Már a feljutás is külön show. A biztonsági ellenőrzések után egy interaktív múzeumként is funkcionáló folyosón jutsz el a lifthez; a hatvan másodperces úton a lift falára vetítve nézheted végig a város építését (videó).

A háromemeletes kilátót végigjárva 360 fokban élvezheted a panorámát; tiszta időben a George Washington-hídig vagy akár Coney Islandig ellátni. A szintek elő sorban a nézelődést szolgálják, de van itt büfé, étterem, ajándékbolt is. Jegyet, illetve látogatási időt előre kell foglalni a kilátó honlapján. A különféle jegyeket és áraikat itt találod.

 

Empire State Building kilátóAz antennájával együtt 443 méter magas Empire State Buildingen két kilátó is működik. Az alsó (main deck) a 86. emeleten, a felső (Top deck) pedig a 102-diken. Mindkettőn 360 fokos a panoráma.

Az alsó kilátót a kupola tövében alakították ki. Egész tágas, még ajándékboltok és vécé is van itt. A top deck – ami fölött már csak az antenna áll – nagyon szűkös, ezért itt korlátozzák a létszámot – azaz ha túl sokan vannak fent egyszerre, egyszerűen lezárják.

A kilátók reggel nyolc órától éjjel kettőig vannak nyitva. A belépők áraiért kattints ide.

 

Central-Park Top-of-the-Rock2A Top of The Rock a GE Building kilátójának a neve. A keskeny épület 1933 óta áll Közép-Manhattanben, egy hosszabb szünet után, 2005-ben kapott újra nyilvános kilátót. Ez a 67. és a 70. (azaz a legfelső) szint között működik.

A kilátó alsóbb szintjein üvegtáblákon át élvezheted a 360 fokos kőrpanorámát, míg a 260 méteren lévő legfelsőn már csak egy korlát van közted és a látkép között. Az egész várost belátni róla, ráadásul megvan az az előnye az ESB-vel szemben, hogy a Central Parkot sem takarja semmi innen.

A Top of The Rock reggel nyolc órától éjfélig látogatható, az utolsó lift tizenegykor visz fel. A jegyárakat itt találod.

 

Tetőteraszok

Ott vannak még a tetőteraszok, amik kilátóként is felfoghatóak. Ilyenből sok van a városban, legtöbbje egész jó magasságban, jó kilátással. Sok bár, étterem működik az épületek tetején, de az sem ritka, hogy egy hotel fenntart magának egy tetőteraszt. Ha ezekre vagy kíváncsi, böngészd a Curbed vagy a TimeOut szubjektív listáját a legjobb ilyen helyekről.

tetőkert new york 

Rekorderek

 

Ha szeretsz építészeti rekorderekre vadászni, segítünk. Az elmúlt száz ötven évben ugyanis a város tizenegy felhőkarcolója birtokolta hosszabb-rövidebb a világ legmagasabb épülete címet. Ez a rekord utoljára a World Trade Center északi tornyával volt New Yorké, 1974-ben viszont a Chicagói Sears Tower elvette tőle. A rekorderek közül hat még ma is áll, ők:

Chrysler Building kupola

A Chrysler Building kupolája

  • A 119 méter magas Park Row Building 1899 és 1901 között volt a legnagyobb. Térkép hozzá itt.
  • A Metropolitan Life Tower volt az első 200 méter feletti felhőkarcoló. 213 méterével 1909 és 1913 között tartotta a címet. Itt találod.
  • 241 méterével 1913 és 1930 között nem volt a Woolworth Buildingnél nagyobb. A Manhattan Bridge-dzsel szemben áll, egész pontosan itt.
  • A Trump Buildingként is ismert 40 Wall Street 283 méterével csak pár hónapig volt rekorder 1930-ban. Erre keresd.
  • A város egyik legszebb felhőkarcolója, a 319 méter magas Chrysler Buildng 1930-tól ’31-ig volt a legmagasabb. Térkép hozzá ezen a linken.
  • Az Empire State Buildinget négy évtizeden át, 1931 és 1972  nem tudta senki megverni. Ehhez elég volt neki 381 méter. Térkép itt.

 

Mai rekorderek

One World Trade Center (546 méter)

  • New York legmagasabb épülete; az Egyesült Államok legmagasabb épülete; a nyugati félteke legmagasabb épülete

432 Park Avenue (426 méter)

  • New York legmagasabb lakóépülete; az Egyesült Államok legmagasabb lakóépülete; a nyugati félteke legmagasabb lakóépülete  

Manhattan felhőkarcolói

Egy hosszabb összefoglaló poszt a város legmagasabb épületeiről: New York felhőkarcolói


 

Így épültek ők

Épül New YorkChicago mellett New Yorkot szokás a felhőkarcoló-építészet úttörőjeként nevezni. Az 1800-as években e két városban jelentek meg először a száz méternél magasabb lakó-, illetve irodaépületek. Bár ma már leginkább Hongkong, Dubaj és Sanghaj a műfaj királyai, tizenhárom 250 méternél magasabb épületével New York még most is élmezőny tagja. Sok egykor rekordernek számító felhőkarcolója az évek alatt eltűnt ugyan, de a múlt század elejéről sokat őriz még, melyek a modern épületekkel összhangban alkotják a mai városképet. Alább találod az Így épültek ők című posztsorozatunkat, ami a város legikonikusabb felhőkarcolóinak építését követi végig a Flatirontól az 8 Spruce Streetig.

Kiadós képgyűjtemény a város felhőkarcolóinak építéséről: A sorozat 1.; 2. és 3. része


 

Felhőkarcoló múzeum

 

Felhőkarcoló múzeumManhattan délnyugati csücskén, a Battery Parkhoz közel található a Felhőkarcoló múzeum (Skyscaper Museum, ha keresnéd). A különleges kialakítású múzeum padlója rozsdamentes acélból készült, amely a belső kialakítással együtt különös térérzet ad. A környezet sajátos hangulata remek hangulatot teremt a termek felfedezéséhez.

A múzeum az építészet több oldalát bemutatja, de első sorban a dizjánnal és a technológiával foglalkozik. A kiállítási tárgyak között fotók, tervrajzok, vázlatok, modellek és térképek láthatók. Gyakoriak az időszakos kiállítások, 2011-ben például a World Trade Center ikertornyaira emlékezett az intézmény, a terrortámadás tízedik évfordulója alkalmából.

 

Kerület:

Manhattan

Városnegyed:

Battery Park City

Cím:

39 Battery Pl

Látogatás:

Látogatható

Nyitvatartás:

Hétfő-kedd: zárva

Szerda-vasárnap: 12:00-18:00

548548

3.17 / 5 (6 votes)