André Kertész

André_Kertész_New YorkAz André Kerészt néven világhírű fotóssá lett Kertész Andor 1894. július 2-án született Budapesten. Első fényképezőgépét tizennégy évesen kapta az apjától, második fényképezőjét pedig magával vitte a harctérre, amikor önkéntesként harcolt az első világháborúban.

1915-ben megsebesült, Esztergomba került kezelésre, ahol sok más munkája mellett elkészítette a víz alatti úszó című híressé lett fotóját. 1918-ban a hazainduló katonákat fotózta Brassóban, a háború után pedig mélyebben elmerült a fotóművészetben. Képeit újságok közölték, ő pedig sokat kísérletezett és folyamatosan fejlesztette tudását. Harmincegy évesen nagy álma teljesült, amikor Párizsba költözhetett. A művészet fővárosában baráti társaságát Picasso, Piet Mondrian, Marc Chagall, Calder, Brassaï és Szergej Eisenstein alkották. Itt kameráját egy 35 mm-es Leicára cserélte, ami után stílusa sokat változott.

A zsidó származású Kertész 1936-ban New Yorkba volt kénytelen emigrálni a nácizmus fenyegetése elől. A városban nem volt igény arra a stílusra, amit ekkor képviselt, így egy Home and Garden nevű magazinhoz került. Amellett, hogy hiányzott neki az európai alkotóközeg, lassan felőrölte, hogy megrendelésre kell fotóznia, és nem bontakozhat ki művészete. A korábban neves fotós kezdte elveszteni hitét tehetségében, mígnem 1964-ben önálló kiállítást kapott a MoMA-ban. Ezután az amerikai művészvilág is befogadta, sorra nyíltak a kiállításai és végzett a magazinfotózással.

Bár többször visszatért Párizsba és 1984-ben Esztergomban is járt, 1985-ös haláláig New York maradt az otthona. Az ötödik sugárúton található egykori lakását ma nagy tisztelője, Steve McCurry fotós lakja.