Papírok az amerikai belépéshez

Általános infók

ESTAAz Egyesült Államokba való beutazás előtt – utazásod céljától függően – be kell szerezned a szükséges papírokat és/vagy a vízumot. Mióta Magyarország Európai Uniós tagállam, már te is megszokhattad, hogy elég ha nálad van a személyi igazolványod, és máris bejárhatod Európa nagy részét. Sajnos az USA szigorúbb feltételekhez köti a belépést, bár turistaként 2008 novembere óta sokkal könnyebb dolgod van, mint korábban volt.

Az Egyesült Államokba való belépéshez mindenféleképpen rendelkezned kell a következő iratok valamelyikével: ESTA, vízum, zöldkártyta vagy amerikai útlevél (állampolgárság). A magyarok többsége a turistáknak szánt ESTA-val utazik.


 

ESTA ahogy a legtöbben mennek

 

Kinek jó az ESTA? A Vízummentességi Program keretében, 2008. november 17-e óta a programban résztvevő országok állampolgárai mentesülhetnek a vízumkényszer alól, így 90 napot meg nem haladó időre, magán vagy üzleti célból beléphetnek az Egyesült Államok területére. Ez esetben a beutazás feltétele egy jóváhagyott ESTA (Electronic System for Travel Authorization) engedély és egy érvényes, biometrikus (elektronikus chipet) tartalmazó útlevél. 

Hol igényelhetem meg? Az ESTA-t csak az interneten keresztül, az amerikai Belbiztonsági Minisztérium által üzemeltetett honlapon igényelheted, amit ide kattintva érsz el. Vigyázz, sok oldal van, ahol felárért csinálják. Erről bővebben itt.

Miket kérdeznek? Tök általános dolgokat. Elérhetőségeidet, szüleid nevét, útlevélszámod; megkérdezik, hogy vettél-e részt népirtásban, van-e közös terrorszervezetekhez…

Könnyű megkapni? Ha rendesen válaszolsz a kérdésekre, szinte biztosan. Ez persze még nem jelenti azt, hogy határátkeléskor ne fordíthatnának vissza, de az mát egy egész más téma.

Mennyibe kerül? Beszerzésének költsége mindössze 14 dollár, amiből 4 dollár a kérelem feldolgozásnak a díja, így azt annak esetleges elutasítása esetén is köteles vagy megfizetni. Vedd figyelembe, hogy a rendszer csak bankkártyás fizetésre nyújt lehetőséget. Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy jogosult vagy-e a ESTA-t igényelni, akkor kattints ide.

Meddig érvényes? Az elfogadott ESTA-kérelem két évig érvényes, ez idő alatt többször is utazhatsz vele az Egyesült Államokba, megújítását pedig a már említett weboldalon tudod megtenni. A 14 dolláros költséget természetesen ilyenkor újra meg kell fizetni.

Kinek nem jó az ESTA? Nem választhatod ezt a belépési módot, amennyiben dolgozni vagy tanulni szeretnél, illetve 90 napnál több időt töltenél New Yorkban. Ha ilyen céljaid vannak, akkor mindenképpen szükséged lesz az igényeidet kielégítő vízumra. Ezen felül a jóváhagyott engedély sem garancia arra, hogy beengednek az országba. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy 90 napnál tovább akarsz maradni, vagy dolgoznál illetve tanulnál, akkor jogában áll megtagadni a belépést. Akár ott helyben, ahogy kiszállsz a repülőből.

További információt találsz a nagykövetség honlapján: Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége 

Vízumok

 

Alapvetően két csoportra oszthatók a vízumok: Nem bevándorló és bevándorló vízumokra.
Előbbiek ideiglenes munkavállalásra, tanulásra és tartózkodásra jogosítanak fel, amíg az utóbbiak állandó tartózkodásra, tekintet nélkül arra, hogy a bevándorlónak szándékában áll-e munkát vállalni vagy sem. A vízum fizikailag egy, az útlevélbe ragasztott matrica.

Nem-bevándorló vízum típusok

ESTASzámos nem-bevándorló vízumtípus létezik. Kérvényezésükhöz minden típusnál más és más papírokra lesz szükséged, azonban egy nyomtatványban megegyezik a procedúra: mind a D-160-as űrlap kitöltésével kezdődik. Az űrlapról bővebben itt olvashatsz. Fontos hozzátenni, hogy itt már az ESTA-hoz képest tetemesebb vízumdíjjal kell számolnod, jellemzően 160 és 270 dollár között mozognak típustól függően, amelynek befizetése természetesen egyáltalán nem garancia arra, hogy meg is kapod azt.

Kár lenne újra leírni, amit a követség gyönyörűen összeszedett a vízumok igénylésével kapcsolatos eljárásokról, a szükséges iratokról, ezen az oldalon mindent megtalálhatsz. Az alábbiakban azért a teljesség igénye nélkül összeszedtük a legfontosabbakat:

Az Egyesült Államokba való utazás célja Vízum típusa Díja
Diákok – felsőoktatási és nyelvi képzések hallgatói F-1 $160
Diákok családtagjai – F-1 vízummal rendelkező személyek családtagjai F-2 $160
Ideiglenes munkavállalók – mezőgazdasági idénymunkások H-2A $190
Ideiglenes munkavállalók – nem mezőgazdasági területen H-2B $190
Turizmus, üdülés, kedvtelés céljából utazó személyek B-2 $160
Amatőr és profi (csak pénzdíjas versenyeken induló) sportolók B-1 $160
Sportolók, művészek, előadóművészek P $160
Üzleti látogatók B-1 $160
Diplomaták és külföldi kormányhivatalnokok A $160
Háztartási alkalmazottak vagy dadák D-1 $160
Csereprogramok résztvevői J $160
Csereprogramok résztvevői – au pair dolgozók J-1 $160
Vőlegény/menyasszony K-1 $240
Információs média-képviselő (médiamunkások, újságírók) I $160
Cégen belül áthelyezett személyek L $160
Orvosi kezelésre utazó személy, ilyen személy látogatója B-2 $160
Orvosok J-1, H-1B $160, $190
Egyházi dolgozók R $190
Nem foglalkoztatási célú képzésben részt vevő személyek H-3 $190
Emberkereskedelem áldozatai T-1 $160

Bevándorló vízumtípusok

A bevándorló vízumokat négy nagy kategóriába sorolhatjuk, amiket az alábbi táblázatban foglaltunk össze. További információkat a linkek alatt találhatsz, amik a nagykövetség oldalára visznek át, ahol mindent megtalálhatsz az adott vízummal kapcsolatban.

Vízumkategóriák Ki jogosult igényelni?
Közvetlen hozzátartozók 1. Amerikai állampolgár külföldi házastársa és kiskorú gyermeke2. Amerikai állampolgár menyasszonya/vőlegénye3. Amerikai állampolgár szülője
Rokoni kapcsolat alapján bevándorlók 1. Amerikai állampolgárok nem házas nagykorú gyermekei és azok kiskorú gyermekei.2. Törvényesen bebocsátott amerikai lakosok házastársai, kiskorú gyermekei, és nem házas nagykorú gyermekei.3. Amerikai állampolgárok házas gyermekei és azok kiskorú gyermekei.4. Amerikai állampolgárok testvérei és azok kiskorú gyermekei, feltéve, hogy az amerikai állampolgár 21 éves vagy annál idősebb.
Munkavállalás alapján bevándorlók 1. Kiemelkedő képességű dolgozók.2. Különböző hivatások képviselői.3. Szakemberek, szakmunkások és szakképzetlen dolgozók.4. Speciális bevándorlók. 5. Befektetők.
Diversity bevándorlók Vízumlottó nyertes
Booking.com