Városnézési lehetőségek

NYCmanSokféle módon járhatód a várost, tudhatod le a távolságot látnivaló és látnivaló között. A legtöbb persze nyilvánvaló, mint például a tömegközlekedés és a taxizás, vagy akár a turisták kedvence, a nyitott tetejű busz, New Yorkban viszont a szokványos lehetőségek mellett van számos egyedi is.

 

 

Taxival

New York sárga taxiNoha az USA sok más városában hasonló színre fényezik őket, a sárga taxik az utóbbi évtizedekben a New York-i utcakép jelképeivé lettek. Mivel a helyiek közül csak keveseknek van autója, az autós forgalom jelentős része a taxikból áll, melyek között máig sok a Ford Crown Victoria, de azokat rohamtempóban váltják a különféle hibrid. Az USA-ban cab néven ismert közlekedési eszköz kényelmes, ugyanakkor drága alternatívája a tömegközlekedésnek, emellett sok esetben lassabb is annál. Az árakról bővebben ezen a linken informálódhatsz.

 

Hintóval

hintó central parkAmi Velencének a gondola evezőssel, az New Yorknak a hintó kocsissal. A Central Parkban népszerű szolgáltatás kissé giccses ugyan, de nem hiába kedvelt: egyedülálló romantikája van a park útjain zötyögésnek, háttérben a parkot falként ölelő sűrű felhőkarcolórengeteg látványával.

Az első sorban párok romantikus programjaként kedvelt hintózás induló ára nem kevés: egy negyvenöt perces hintózás legkevesebb száz dollárba kerül. Ennyiért a kocsis sokszor idegenvezetést is ad, bár ezt olykor felárral számolják, ahogy az út hossza is megállapodás és borravaló kérdése.

A Central Parkban egymást érik a bérelhető hintók, választék bőven akad, ezek azonban mind csak a parkon belül vihetnek utasokat. Ló vontatta kocsin tehát nem fedezheted fel az egész várost, a 340 hektáros park területét behálózó utak azonban kiválóan bejárhatóak így.

 

Komppal, hajóval

Staten Island FerryHudson, East River, Upper Bay, Atlanti-óceán – a város majd’ minden irányból vízzel szomszédos. Amit ebből egy turista leginkább észlel az az, hogy ha nem metróval utazik a kerületek között, szinte minden esetben hidakon kell átkelnie, vagy kompra kell szállnia.

A városi tömegközlekedés fontos elemei a menetrendszerinti kompjáratok, melyek közül a Staten Island és Manhattan között közlekedő Staten Island Ferry ingyenesen használható. Mindenképp érdemes ezen legalább egyszer utazni, útja ugyanis a Szabadság-szobor közvetlen közelében halad, így a szoborról, Dél-Manhattanről és Brooklynról is kiváló fotókat lehet lőni a fedélzetről. Emellett vannak más kompjáratok és sétahajók is, amikről a város érdekes oldalait látni.

 

Libegővel

New York libegőA New York-i városnézés kétség kívül legegyedibb módja a libegőzés. Ez a szolgáltatás egy helyen működik a városban, a Roosevelt Island és Manhattan között. Az 1976 óta üzemelő Roosevelt Island Tramway közel 30 km/óra sebességgel teszi meg a két sziget közti 940 métert az East River vize fölött. Pályája a Queensboro híd mellett halad, kabinjából csodás a kilátás a környék felhőkarcolóira.

A háromperces út óriási élmény, kár kihagynia egy turistának. A legjobb, hogy MetroCarddal használható, azaz bérlettel ingyen lehet utazni vele, máskülönben egy menetjegy árába, 2,5 dollárba kerül egy út. 

Helikopterrel

helikpoter new yorkEgy helikopteres túra alatt különös perspektívából ismerheted meg New York-ot, ahol az ilyesféle városnézésnek nagy hagyománya van. A hatos mólón (Pier 6) több cég kínál helikopteres túrákat, amelyek leginkább Dél-Manhattanre és a Central Park környékére összpontosulnak, de az ár függvényében az út lehet tartalmasabb is.

A legrövidebb, tizenöt perces utak ára 170-200 dollár között mozog, ennél nem igen van olcsóbb lehetőség. Ha gyerekkel mennél, számíts arra, hogy a jegyárakban minden utas egyenértékűnek számít, azaz gyerekkedvezmény nincs.

 

Nyitott busszal

Emeletes busz New YorkA gyors városnézéshez az egyik legjobb választás a nyitott tetős emeletes busszal való utazás. Ilyen túrákból a kínálat óriási, és a város minden érdekes részét lefedi. Vannak utak, amelyek kerületekre, negyedekre vannak felosztva, mások a város legnevesebb látnivalók közt rohannak végig, némelyek pedig azért különlegesek, mert késő este, New York éjszakai fényeiben zajlanak.

Egy ilyen út általában két-három óra hosszú. Az ár a túra helyétől, típusától függ, a felnőtt jegyek negyven és száztíz dollár között mozognak, míg a gyerekjegyek ennél sokszor húsz-harminc százalékkal olcsóbbak.

 

Gyalog

New York gyalogosokAhogy a világ városai úgy általában, New York is az emberek között vegyülve, utcáin sétálva ismerhető meg legmélyebben. Mahnattanre nagy általánosságban elmondható, hogy gyalogosbarát, legalábbis széles járdái és mértes parkjai ezt igazolják. A kerület kifejezetten ösztönzi lakóit a sétára, a legjobb ilyes kezdeményezés a Highl Line park, ami egy magasvasúton kialakított, több kilométer hosszan az utcaszint fölött kígyózó park.

Dél-Manhattanben felesleges másként barangolni, hiszen ott egymást érik a látnivalók, Manhattan északi részein és a külkerületekben viszont legtöbbször távol vannak egymástól az érdekes helyszínek, így ott jobb választás lehet a tömegközlekedés.

 

Tömegközlekedve

New York metróA legolcsóbb és leghatékonyabb eszköze az alapos városnézésnek kétség kívül a tömegközlekedés. Staten Island kivételével az összes kerületet jól kiépült metró- és a buszhálózat fedi le, ezért célszerű így utazni a látnivalók, úticélok között.

A tömegközlekedés azért is nagyon jó, mert így könnyű elvegyülni a mindennapjaikat élő helyiek között, egy-egy hosszabb metrózás, buszozás alatt pedig akár ismerkedésre, társalgásra is alkalmad nyílhat.

 

Riksával

New York riksaHa nincs ellenedre, hogy valakit a kilóiddal terhelj, ismerkedhetsz a várossal riksában ülve is, ami egy bicikli és egy fotel furcsa hibridje. A New York-ban pedálos taxiként is nevezett eszköz Ázsiából lehet ismerős, de Manhattan több pontján találkozni lehet velük. Akárcsak hintóból, ezekből is a Central Park környékén van a legtöbb.

A riksázás egy hatékony módja a parkok gyors végigjárásának, az emberi erőnek azonban magas az ára: egy egyórás riksázásért legkevesebb száz dollárt kérnek.

 

Autóval

IreneÉsszerű megoldásnak tűnhet, de több okból sem érdemes autót bérelni városnézési célokra New York-ban. A jól kiépített tömegközlekedés miatt az autó semmivel sem gyorsabb vagy kényelmesebb alternatíva, Manhattanben parkolni pedig költséges és körülményes. Ugyan kevésbé, de hasonlóan rossz a helyet a többi kerületben is, így ha csak nem készülsz a város határain túlra, kár foglalkoznod az autóbérlés gondolatával.

Ha a nehézségek ellenére mégis emellett döntenél, tudd, hogy a nagy kölcsönzőcégeket mind megtalálod a városban, a foglalást pedig könnyen intézheted mindjárt a reptereken.
Booking.com