Észak-Manhattan látnivalói

észak manhattan térképÉszak-Manhattan a legtöbb turista számára már periféria. Kevesen fedezik fel a sziget felső harmadát, aminek oka részben az etnikailag sokszínű terület rossz híre. Pedig sok jó látnivalót és programot találni erre. Itt van például az afroamerikai kulturális élet egyik központja, Harlem legendás jazz bárjaival, Manhattan legnagyobb bolhapiaca, és itt állnak a Columbia Egyetem csodás kampuszai.

A sziget felső csücskéhez közeledve fokozatosan keskenyedik, emellett itt van a sziget legmagasabb természetes pontja.

 

Figyelem!
A képre kattintva további információkat találsz az adott látnivalóról. A lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Columbia Egyetem

Columbia EgyetemManhattan neves egyeteme hét háztömbnyi területet foglal el a Mornngside Heights-on. Hallgatókkal teli sétányai, kávézói, könyvesboltjai és apró parkjai az év egészén kiváló célpontjai a fiatalság társaságát kereső turistáknak.

Az 1754-ben alapított Columbián ma harmincezer diák tanul. Több amerikai elnök, köztük Barack Obama is szerzett itt diplomát.

Az egyetemváros kampuszai közt rengeteg építészeti remekművet találni, ilyen például a római Pantheonról mintázott Low Libary, amelynek lépcsőjén egy Alma Mater bronzszobor áll, a St. Paul’s Chapel, a Casa Italiana és az Earl Hall.

 

George Washington Bridge

George Washington hídA Manhattant New Jersey-vel összekötő függőhíd két okból érdemes a turisták figyelmére. Egyik érdekessége, hogy ez a világ legforgalmasabb hídja: átlag 290 ezer jármű halad át rajta egy napon. Ez a forgalom két szinten, összesen tizennégy sávon  halad. Másik különleges tulajdonsága a panoráma, amit járdáiról nyújt. A hídról ugyanis belátni Manhattan nyugati oldalát, a sziget magasabb felhőkarcolóit.

A híd a két végén egy-egy park fölött hagyja el a szárazföldet: a manhattani oldalon a Fort Washington Park, míg a Jersey-i parton a Palisades park fölött ível át. Gyakran együtt fotózzák a vörös Jeffrey’s Hook világítótoronnyal, ami a manhattani lábánál áll.

 

Grant síremléke

Grant mauzóleumUlysses S. Grant az egyetlen amerikai elnök, akit New York-ban temettek el. Grant egy évvel halála előtt költözött a városba, ahol polgárháborús tábornokként szerzett érdemei miatt haláláig nagy tisztelet övezte. 1885-ös temetési szertartásán egymillióan voltak jelen.

Riverside Drive-on álló mauzóleuma 1897-ben készült el. Az építési költségek fedezésére külön emlékmű-társaságot alapítottak, így jött össze az a 600 ezer dollár, ami a negyvenöt méter magas, jón oszlopokkal körbeépített rotundához kellett. Az épület máig az USA legnagyobb mauzóleuma, beltere Napóleon párizsi síremlékének mintájára lett kialakítva. 

Jeffrey’s Hook világítótorony

Jeffrey's Hook világítótoronyA George Washington híd manhattani lábánál áll a Jeffrey’s Hook világítótorony. A tizenkét méter magas, rikító vörös torony egyike a New York környékén megmaradt kevés ilyen építménynek. Manapság már csak mint látnivaló funkcionál, és igen népszerű az Észak-Manhattant felkereső turisták körében. Hírnevét javarészt egy 1942-es mesekönyvnek köszönheti, amelynek a torony a főszereplője.

A torony eredetileg Jersey-ben, Sandy Hooknál szolgált. 1921-ben építették fel itt újra, de mindössze tíz évig segíthette a Hudson forgalmát, mivel 1931-re elkészült a fölötte ívelő híd. Annak fénye feleslegessé tette, ezért ’47-ben leszerelték.

 

Seaman-Drake boltív

Seaman-Drake boltívInwood városnegyed északi végén, Manhattan egyik legeldugottabb részén áll a Seaman-Drake boltív. A bő százötven éves építmény egykor a Seaman-család birtokának bejárata volt. A birtok más épületei idővel az ingatlanfejlesztések áldozatai lettek, a 10,5 méter magas, fehér márványborítású boltív azonban máig a helyén maradt. Az évek alatt teljesen körbeépítették, így ma már csak a tövében működő autószerelő üzemen keresztül lehet megközelíteni.

A boltív nem műemlék, sem a városvezetés, sem a lakosság nem törődik vele, nem meglepő tehát, hogy állapota katasztrofális. A különleges látnivaló alig ismert, kívül esik a turisták látószögén.

 

St. John Cathedral

St. John katedrálisA Central Park északnyugati csücskétől nem messze található a Szent János apostol-székesegyház, a világ negyedik legnagyobb keresztény temploma.

A neoromán és neogót stílusú katedrálist a helyiek sokszor St. John, a be nem fejezett névvel illetik. Építését még 1892-ben kezdték, a munkálatok azóta hosszabb-rövidebb szünetekkel folynak, de a templom máig nem készült el.
 


 

 
 
Booking.com