Magyar kötődésű helyek

A New York-i magyarság, ezzel együtt a hozzá köthető intézmények, látnivalók szétszórva találhatóak meg a városban, leginkább Manhattanben. Az ilyen helyek legtöbbje Upper East Side északi végén, Yorkville-ben csoportosul. Itt volt egykor a Magyar Negyed, aminek mára kevés nyoma maradt.

 

Szervezetek

 
Magyar HázMagyar Ház

Az egykori magyar negyed területén, Yorkville-ben, a 82. utca 213-on áll a Magyar Ház, amely hosszú évtizedek óta a kinti magyarság programjainak központi helye.

Az épület, amelynek homlokzatán együtt lobog az amerikai és a magyar zászló 1966 óta lát el közösségi feladatokat. Abban az évben vette meg három non-profit szervezet, a Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Széchényi István Társaság és az Amerikai Magyar Katolikus Liga. Ebből kettő máig az üzemeltetők közt van. A katolikus liga részesedése előbb a magyar ferencesekhez, majd onnan a Külföldi Magyar Cserkészszövetséghez került.

 
Független Magyar Református EgyházMagyar Református Egyház

A Magyar Házhoz közel, a 82. utca 229-en található a New York-i Független Magyar Református Egyház temploma.

A gótikus épület helyét adó telket két magyar református gyülekezet vásárolta meg 1957-ben, 1960. november 27-en pedig felszentelték a ma is álló, háromszáz ülőhelyes templomot.

 
new york első református egyház templomElső Magyar Református Egyház

A város másik magyar református egyházának templomától északra, az Upper East Side-on, a  69. utca 344-en áll a New York-i Első Magyar Református Egyház temploma. A gyülekezet az 1910-es években költözött át a ma is használt, Emery Roth által tervezett épületbe, amelyet 1916. március 7-én szentelték fel.

A templom vasárnaponként tizenegy órától tart istentisztelet, angol és magyar nyelven egyaránt. 
 

Étkezdék, bárok, boltok

 
Andre's CafeAndre’s Cafe’

Az egykori hentesüzlethez közel, a második sugárút 1631-en működik a környék egyedüli magyar étterme, az Andre’s Cafe’. A szűk, mindössze néhány asztallal bíró étkezdében széles a kínálat magyaros meleg ételekben és cukrászsüteményekben. Az étlapon a gulyáslevestől a csirkepaprikásig javarészt jellegzetes magyar ételeket találni, a desszertek közt pedig többek közt palacsinta, dobostorta és Rigó Jancsi szerepel. Az itallap is hazai: az Andre’s-ban magyar borokat és pálinkákat is találsz. A teljes kínálatot itt olvashatod: andrescafeny.com

 
Andre's CafeHungarian Pasty Shop

Manhattan másik magyar cukrászdája az Upper West Side-on, az Amsterdam sugárút és a 111. utca találkozásához közel áll. A Hungarian Pasty Shop 1961 óta működik, kínálatában magyaros termékeket is találni, például a dobostortát. A hely bohém hangulatáról ismert, vendégei javát a közeli Columbia Egyetem hallgatói adják.

A cukrászda feltűnik Woody Allen 1992-es Férjek és feleségek című filmjének egy jelenetében.

 
keybarKEYBAR

East Village-ben, a 13. utca 432-ön működik a KEYBAR nevű szórakozóhely, amit két magyar srác üzemeltett 2002 októbere óta. Attila és Gyula sokéves vendéglátós tapasztalattal a hátuk mögött nyitották meg a bárt, amely mára a kisebb-nagyobb magyar társaságok kedvelt találkozóhelye lett.

A KEYBAR mindennap délután négytől hajnal négyig van nyitva. Bontott téglás falai közt koktélból széles a kínálat.

 
 
 

Emlékművek

 
kossuth szobor manhattanKossuth-szobor

Kossuth Lajos 1851 decemberében, féléves amerikai útja első állomásaként látogatott New York-ba. A szabadságharc újraindításához keresett támogatókat, a szónoklatok sorát a városban kezdte, ahol nagy felhajtással fogadták.

Szobrát látogatása után hetvenhat évvel, 1928. március 15-én avatták fel a Riverside Drive-on, a 113. utcánál. Az avatásra két hajó hozta a magyarokat Európából, akikkel együtt 15-20 ezren voltak jelen. A szobor máig itt áll, és a helyi magyarság megemlékezéseinek fontos helyszíne.

 
bartok-bela-emlektabla-new-yorkBartók-emléktábla

A nyolcadik sugárúthoz közel, az 57. utca 307-en lévő épület bejárati ajtajának jobb oldalán találni Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész emléktábláját.

A nemzetszocializmus elől 1940-ben New York-ba emigrált Bartók ebben az épületben töltötte élete utolsó éveit.

 
Magyar tűzcsap, New YorkTűzcsap

A Magyar Református Egyház épületének bejáratától alig néhány méterre, a 82. utca 229-nél áll egy piros-fehér-zöld színekre festett tűzcsap.

Eredetéről semmit sem tudunk, mindenesetre ez most az egykori magyar negyed legérdekesebb mementója.

 
Mindszenty-emléktábla, New YorkMindszenty József emléktáblája

Mindszenty József bíboros New York-i látogatásának emlékét a Magyar Ház oromzatán lévő kétnyelvű tábla őrzi.

A táblán a következő szöveg olvasható: Mindszenty József bíboros Magyarország hercegprímása ebben a házban fogadta New York és környéke magyarságát 1974 május hó 7-én.