Dél-Manhattan látnivalói

manhattanpartssouth3A sziget déli vége volt az első, amit a telepesek belaktak. Ennek hagyatéka a terület zsúfolt építészete, valamint az, hogy utcái a kerület más részeihez képest rendezetlenek. Ez New York gazdasági központja: ide települt a városvezetés, itt található a Wall Street, számos világcég székhelye és a tőzsde.

Manhattan tagolásáról nincs konszenzus: az Alsó-Manhattanként is nevezett déli rész északi határvonalát általában a 14. és a 30. utca között húzzák meg.

 

Figyelem!
A képre kattintva további információkat találsz az adott látnivalóról. A lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

8 Spruce Street

Citi FieldManhattan újgenerációs felhőkarcolóinak jeles tagja a 2011-ben megnyílt 8 Spruce Street. A Brooklyn Bridge-dzsel majdnem szemben, a Woolworth Buildinghez közel álló lakóépületet a világhírű építész, Frank Gehry tervezte. A sajátos stílusáról ismert Gehry munkája a torony homlokzata, amely szándéka szerint olyan hatást kelt, mintha a széltől hullámozna.

A Beekman Towerként is ismert 8 Spruce az East River brooklyni partjáról mutatja legszebb arcát. Különösen a délelőtti órákban érdemes innen fotózni, amikor a napfény megcsillan rozsdamentes acél homlokzatán.

 

9/11 Memorial

OLYMPUS DIGITAL CAMERA A sokáig csak Ground Zero néven ismert területen 2011 óta áll emlékmű, idén tavasz óta pedig már múzeum is. Az emlékközpont a város két legsúlyosabb terrortámadására, a kereskedelmi központ elleni 1993-as bombatámadásra, valamint az ikertornyok 2001-es lerombolására emlékezik.

Az emlékhely közvetlen a világkereskedelmi központ új épületeinek tövében található. Legerősebb szimbolikus eleme két óriási fémmedence, amely az ikertornyok egykori helyét jelöli. Ezek szimbolizálják az űrt, amit a tornyok hagytak, peremükre az áldozatok neveit vésték. A múzeum ezek alatt, mélyen a földbe ásva található. Itt őriznek több tárgyi emléket a 2001-es tragédiáról, köztük kiégett tűzoltóautókat, romok alatt talált irodai és személyes tárgyakat.

 

Battery Park

Battery ParkA sziget déli csücskén egy huszonöt hektáros parkot találni a felhőkarcoló rengeteg határa és az öböl vize között. A Battery Park a kerület egyetlen ma is álló erődjét, a Castle Clintont őrzi. Mielőtt Ellis Island megnyílt volna, 45 éven át az erődben működött a bevándorlási központ, ezért sok New York-i felmenője a parkban lépett először amerikai földre. Itt áll még az A Gömb nevű szeptember 11-es emlékmű is, amely egy gömb alakú bronzszobor, amit a lerombolt tornyok romjai alatt találtak.

A park határán található kikötőkből indulnak a Szabadság-szoborhoz, az Ellis Islandre, illetve a Staten Islandre tartó kompok. 

Broadway

BroadwayA város legrégebbi észak-dél irányú sugárútja huszonnégy kilométer hosszan szeli át Manhattant. Neve – ami magyarra csak széles útként fordítható – egybeforrt a New York-i színházi élettel, valamint a város aktív éjszakai életével.

A Broadway hosszának jelentős részén mozgalmas, központi helyszín, de a turisták leginkább a Great White Way nevezetű szakaszán fordulnak elő. Ez a 42. és az 53. utca közötti több tucat színházat és a Times Square-t foglalja magába. Dél-manhattani szakasza közel ilyen népszerű. Ott sok egyéb mellett a Trinitiy Church-el, a városházával, déli végén pedig a Bowling Green Parkkal szomszédos.

 

Charging Bull

charging bullA Wall Street bikája (közismert nevén: Charging Bull) egy olasz szobrászművész ajándéka volt a városnak. Arturo Di Modica 1985. december 15 éjjelén, barátaival csempészte a tőzsde épülete elé a 3,2 tonnás bronzszobrot. Az illegális akció után a város lefoglalta és elszállította a bikát, de azt a helyiek visszakövetelték. A tőzsde erejét, az amerikaiak jövőbe vetett hitét jelképező szobor ezután pár ház tömbbel odébb, a Bowling Green Parkba került, ahol ma is áll.

A bikaszobor tavasztól őszig hemzseg a turistáktól. Rengetegen fényképezkednek a feje mellett állva, de talán még többen a faránál, ahol emberfej-nagyságú heréi már fénylenek a sok simogatástól.

 

Federal Hall

Federal HallA Wall Streeten található Federal Hall az Egyesült Államok történelmének egy fontos helyszínére épült. A dór oszlopokkal díszített épület helyén állt egykor a városháza, ahol George Washington, az ország első elnöke 1789-ben letette hivatali esküjét. A mai épület 1842-ben került elődje helyére, a történelmi esemény emlékét pedig a lépcsőjére helyezett Washington-szobor őrzi.

A Federal Hallban sok egyéb más tárgyemlék mellett megtekinthető az a biblia, amit Washington esküjénél használtak.

 

Greenwich Village

Greenwich VillageManhattan legvidámabb városnegyede Greenwich Village kiváló célpontja egy hosszú sétának. A bohém lakóiról, szabad gondolkodóiról és művészeiről ismert negyed jó ideje a New York-i melegközösség központja, és ezzel kapcsolatban sok látnivalót rejt. Ezek közé tartozik a meleg főutcaként is nevezett Christopher Street és a Stonewall Inn nevű szórakozóhely, ahonnan az első jelentősebb melegmozgalmak indultak a hatvanas években. A negyed más irányú látnivalókban is gazdag: itt található a Washinton Square Park, a New York Egyetem, és egy, a Jóbarátok tévésorozatból ismert lakóépület a Bedford Street 90-en.

A városnegyed egyik jellegzetessége, hogy átlós utcaszerkezete eltér a szigeten megszokottól. Ezt annak köszönheti, hogy kimaradt az 1811-es városrendezési tervből, amely egész Manhattanre sakktáblaszerű elrendezést hagyott jóvá. Innen ered macskaköves útjainak sajátos bája.

 

Kínai negyed

Kínai negyed ManhattanA dél-manhattani kínai negyed utcáin könnyen megfeledkezel róla, hogy egy amerikai nagyvárosban vagy. Angol szót nem sokat hallani itt, a feliratok többsége kínai, ahogy származását tekintve az itt élők legtöbbje is az. Körülbelül 90 és 100 ezren élnek ezen öt négyzetkilométeren, amivel a negyed a legnagyobb Ázsián kívüli kínai közösség.

Aki kulturálisan nyitott, azt egész biztosan magával ragadja ez a zöldségárusokkal, éttermekkel és boltokkal teli környék. Különösen érdemes holdújév idején felkeresni, amikor két hétig folyamatosan ünnepelnek a helyiek. Ez egy vándorló ünnep: általában januárban vagy februárban kezdődik.

 

Liberty Island

Liberty Island ManhattanA Liberty Island egy sziget az Upper Bayen, két és fél kilométerre Manhattan déli csücskétől. Első sorban az rajta álló Szabadság-szobor miatt ismert, de nem csak azért érdemes felkeresni.

A sziget több okból kihagyhatatlan célpontja a turistáknak. Mindenekelőtt persze a város egyik jelképének számító szobor miatt érkeznek ide tömegek, de a partjáról látható panoráma is erős érv mellette. Érdekes látvány továbbá a Fort Wood, egy tizenegy ágú csillagot formázó erőd, mely eredeti funkcióját rég elvesztette, és ennek közepére épült a Szabadság-szobor talapzata.

 

A Mértékletesség Kútja

A mértékletesség kútjaA Tompkins Suare Parkban található kút a 19. század egyik ismert antialkoholista aktivistájának, Dr. Henry D. Cogswellnek köszönhető. Cogswellnek volt egy naiv elképzelése arról, hogy ha az országot telerakja hideg, tiszta és mindenek előtt ingyenes ivóvízzel szolgáló nyilvános csapokkal, akkor azzal jó alternatívát teremt az alkoholfogyasztással szemben. Ennek jegyében készült 1890-ben ez a kút is, amely még ma is működik, tiszta vizet ad.

A kút tetején Hebe, a vízhordó bronzszobra áll. Alatta a piramist négy dór oszlop tartja, melyekre a mértékletesség, remény, szeretet és hit szavak vannak írva.

 

One World Trade Center

one-world-trade centerNew York és az Egyesült Államok legmagasabb épülete a 2001-ben lerombolt ikertornyok utóda, a Dél-Manhattan látképét uraló One World Trade Center. Az antennával együtt 546 méter magas torony építése alatt Freedom Tower néven volt ismert, és sok New York tényleg a szabadság jelképeként tekint rá.

A torony funkcióját tekintve irodaház, de a turisták szempontjából inkább emlékközpont-jellege és kilátója miatt érdekes. A One WTC lábánál található a régi tornyok helyére épült 9/11 Memorial, két fémmedence, amely az ikertornyok egykori helyét jelöli, valamint a terrortámadásban elhunytak nevét jelöli. A toronyban, a kilátóhoz vezető úton is sokat megtudhatsz az elődről. A 100-102. emeleteken kialakított kilátóból 360 fokos panorámát kapsz a városra; tiszta időben akár Coney Islandig ellátsz innen. A belépőkről, jegyvásárlásról itt találsz információkat.

 

St. Paul’s Chapel

Szent Pál kápolnaDél-Manhattan látnivalóktól zsúfolt szegletében áll New York legöregebb temploma, a György-kori építészet stílusjegyeivel bíró Szent Pál kápolna. Az 1764-ben épített kápolna hosszú történelme alatt sok mindent átélt, például egyike volt annak  kevés környékbeli épületnek, amely épségben átvészelte az 1776-os nagy New York-i tűzvészt, 2001. szeptember 11-én pedig tőle alig 150 méterre dőltek össze az ikertornyok.

A kápolna ma a 2001-es terrortámadás áldozatainak emlékhelye, az Unwavering Spirit (A rendületlen lélek) nevű állandó kiállítás otthona, amely személyes tárgyaikkal, fotóikkal emlékszik az áldozatokra, különösképpen a tűzoltókra. Érdemes felkeresni gyönyörű temetőkertje miatt is.

 

Szabadság-szobor

Statue of Liberty seen from the Circle Line ferry, Manhattan, New YorkA Hudson torkolatánál, Liberty Islanden álló rézszobor New York egyik legismertebb látnivalója. A szabadságot jelképező, fáklyát tartó nőt Franciaország adományozta az Egyesült Államoknak a függetlenségi nyilatkozat aláírásának centenáriumára. 1886-ban készült el, azóta a városkép meghatározó tagja. Felállításában nagy szerepe volt a magyar származású Pulitzer Józsefnek, aki a szobor talapzatának megépítéséhez indult kampányt támogatta.

A talapzattól a fáklya csúcsáig 93 méter magas szobor több ezer látogatót fogad naponta. Korlátozottan ugyan, de a koronájában, valamint a fáklyájában lévő kilátó is nyitott a látogatók számára.

 

Trinity Church

Trinity ChurchA Wall Street nyugati végénél áll a Szentháromság-templom. A neogótikus stílusú plébániatemplom 1846-ban épült, két korábbi elődjének helyén. Új korában magányosan állt a dél-manhattani pusztaságban, sőt, 85 méterével 1860-ig a város legmagasabb épülete volt. Idővel aztán körbeépítették felhőkarcolókkal, ma pedig már elveszik szomszédai gyűrűjében.

A templom gazdag múzeumában régi térképek, újságok és egyéb műtárgyak láthatók, hangulatos temetőkertje pedig számos híresség nyughelye. Itt található Robert Fulton, a gőzhajó feltalálójának sírja.

 

Wall Street

Wall StreetÚgy tartják, ez a szűk utca az Egyesült Államok gazdasági erejének fő jelképe. Valójában ez nem csak az utcára, a környezetére is igaz; a tőzsde épülete például nem itt, hanem a szomszédos Bond Streeten áll.

A Wall Street hatszáz méter hosszan fut a Broadway és az East River között, miközben mindkét oldalról magas épületek határolják. Itt áll a 282 méteres Trump Building, amely rövid ideig a világ legmagasabb felhőkarcolója volt, és a 199 méter magas Wall Street 1. Itt található a Federal Hall, a Szentháromság-templom és számos műemléképület. Az utca neve egyébiránt még a holland telepesektől ered, akik 1653-ban védőfalat építettek városuk északi határa mentén, ami akkor itt húzódott.

 

Washington Square Arch

Washington Square Park diadalív A Washington Square Park dísze ez a márványboltív. Az USA első elnöke, George Washington beiktatásának emlékét őrzi, aki New Yorkban, a Federal Halltól nem messze tette le esküjét. A 23 méter magas építmény 1892-ben, a párizsi Arc de Triomphe mintájára készült. Az ötödik sugárútra néző oldalán Washingtont mintázó szobrok állnak: egyik háborúban, a másik békeidőben ábrázolja.

Bár tetejéről csodás kilátás nyílik a környékre, a boltív sajnos nem látogatható. Állapota kiváló, lévén a parkkal együtt nemrég átesett egy nagyobb felújításon.

 

Washington Square Park

Washington_Square_ParkGreenwich Village közel négyhektáros parkja helyén egykor temető állt. Egy időben még akasztásokat is tartottak itt, de mára éppen békés volta miatt kedvelik a turisták és a helyiek egyaránt. Ahogy a negyed, úgy a park is életvidám hangulatáról ismert. Ezt látogatóinak köszönheti, akik javát a közeli New York Egyetem hallgatói adják, de a hely emellett a művészek kedvelt gyülekezőhelye. Sokan sakkozással vagy zenéléssel üti el itt az időt.

A park kiváló légköréhez sokat hozzátesz az azt szegélyező lakóházak építészete. Közülük legnevesebb a diadalív mögött található The Row, amely egy tizenkét görög-klasszicista téglaházból álló épületsor.
 


 

 
 
Booking.com