Gyakran Ismételt Kérdések New Yorkról

Hallottam, hogy a határon szoktak szívatni. Állítólag vissza is fordíthatnak, hiába van vízumom/ESTA-m. Igaz ez?

Tény, hogy egy amerikai határátlépésnek vannak ilyen kockázatai, de a legtöbb ezzel kapcsolatos sztori csak rémmese. A bevándorlási hivatal alkalmazottai dolgoznak a reptereken, akiknek minden gyanús, ami illegális munkavállalási szándékra utal, és különösen éberek, ha egy kelet-európai országból jött utazóval van dolguk. Félni viszont nincs okod, ha rendben vannak a papírjaid, korábban nem éltél vissza amerikai vízummal, nincs terrorista előéleted és nincs semmi tiltott a bőröndödben.

A határátlépés menetrendje amúgy nagy általánosságban a következő: a vámtiszt ellenőrzi az útleveled, s a hozzá tartozó ESTA-t vagy vízumot. Ezután feltesz néhány kérdést az amerikai tartózkodásodról, majd elektronikusan rögzíti az ujjlenyomataidat és készít rólad egy fotót. Általában ennyi az egész, de ha ennyivel nem nyugtattunk meg, az itt írtak segíthetnek jobban felkészülni, hogy semmi se érjen váratlanul.

 

Csak három napot leszek New Yorkban. Mit nézzek meg ennyi idő alatt?

Lehet egy turista akármennyire felkészült, nincs olyan világváros, amit a legdurvább alvásmegvonás mellett három nap alatt meg lehetne ismerni. Igaz ez New Yorkra is. Mégis, ha csak két-három napot leszel a városban és megelégszel a legfelkapottabb látnivalókkal, könnyű dolgod lesz. Dél-Manhattan olyannyira koncentráltak a turista célpontok, hogy a One WTC-től a Wall Streetig minden belefér egy laza egész napos sétába sok pihenővel. A Central Park és egy felhőkarcoló-mászás is kiélvezhetőek együtt egy nap alatt, a Szabadság-szobor látogatása pedig egyedül a várakozók hosszú sora miatt időigényes.

A mit nézzek meg New Yorkban amúgy a leggyakoribb kérdés, ami egy utazóban felmerül, függetlenül attól, hogy hány napot szán a városra. A mi tanácsunk az, hogy ha sok időt leszel New Yorkban, kerületről kerületre haladj. Ha minden érdemleges látnivalót felkeresnél, a külkerületekre külön-külön elég lesz egy-egy nap, de Manhattanre ne sajnálj akár egy hetet sem. Habár jó a tömegközlekedés, még Manhattanen belül is nagyok a távolságok, ezért gyűjtsd össze előre, miket néznél meg, így sok üresjárattól megkíméled magad. A látnivalókból egyébként itt tudsz szemezgetni.

 

Mennyi pénzt vigyek, drága város?

Turistaként New Yorkot nem fogod drágábbnak érezni a Nyugat-európai városoknál, mondjuk Londonnál, Párizsnál vagy Barcelonánál. A metrón egy vonaljegy 2,5 dollár (jegyárakról bővebben), a taxival egyötöd mérföld 50 cent (bővebben); a junk foodok árai a budapestiekével közel azonosak. A belépőjegyek itt is költségesek, de a városnéző passokkal sok pénzt megspórolhatsz.

New Yorkban élni drága. A legtöbb felmérés szerint ez az USA legdrágább városa, azonban ez valamelyest arányban van az itteni fizetésekkel. Manhattan különösen drága, a külkerületekben sok szempontból olcsóbb az élet. 

Ez a szállásra is igaz?

Hosztelben húsz dollártól elfogadható környezetben kínálnak ágyat, kétágyas hotelszobát pedig kis szerencsével már száz dollárért találni. Az árak persze itt is az igény mértékével arányosak, a csúcs pedig a Ty Warner Penthousa, ahol 35 ezer dollár egy éjszaka. A szállások áraira ugyanaz igaz, ami az albérletekre, ezért ha lemondasz a manhatteni nyüzsgésről, a város más kerületeiben lényegesen olcsóbban kapod meg az igényeidhez illő szállást. Itt minden van, az igényeidtől függ, mit választasz. Itt találsz bővebb infót a New York-i szállásokról, sőt, akár foglalhatsz is hotelszobát.

 

Milyen a közbiztonság? Este kerüljem a kevésbé forgalmas helyeket?

A város rossz híre még a 80-90-es évekből maradt meg, amikor a mainál messze veszélyesebb volt. Az elmúlt 20-30 évben New York óriásit lépett előre a közbiztonság terén, és Amerika egyik legveszélyesebb nagyvárosából az egyik legbiztonságosabbá lett. Zsebtolvajok, különféle bűnözők persze ma is szép számmal vannak itt, ezért minden kerületre igaz, hogy a kietlenebb környékeken késő este jobb a forgalmasabb sugárutakhoz igazítani a magányos sétákat. Nappal sehol sincs okod félni, bátran barangolj amerre jól esik.

 

De a Harlemet azért kerüljem, ugye?

Semmiképp! Harlem az egyik legjobb példa rá, hogy a rossz hírnévnek olykor bűn felülni. Harlem rossz híre is a régi időkből való, amikor még a faji szegregáció miatt fehér embernek tényleg veszélyesek voltak az utcái. Ma már nincs ok félni, sőt, maradt itt még néhány jó jazzklub, amiket érdemes felkeresni.

 

Szeretnék megismerkedni a kint élő magyarokkal. Hogyan kezdjem?

A New York-i magyarságról nem árt tudni, hogy nagyon rétegzett. Nehéz volna általánosítani őket, ahogyan nehéz meghatározni, hova koncentrálódnak. Ha szórakozni akarsz, akkor a KEYBAR-t ajánljuk, ami egy magyarok által üzemeltetett bár East Village-ben. A hét minden napján zenés bulik zajlanak itt, nem ritkán nagyobb magyar társaságok részvételével. Ha kultúrprogramokra vágysz, keresd fel a Magyar Házat Yorkville-ben, vagy Manhattan magyar református templomait.

 

Ha kérdésed van, de nem kaptál rá választ, írj nekünk ide vagy emailben!
Címünk: kerdezz@iranynewyork.hu