Járd be a New York-i parkokat

NYCmanNew York szerencsére nem csak egy acélból, betonból, üvegből és aszfaltból épült rideg massza. A végtelennek tűnő betondzsungelt rengeteg park szakítja meg, melyek legtöbbje sajátos hangulattal bír. Mind az öt kerület büszkélkedhet jó parkokkal, ezek a turisták és a helyiek számára egyaránt kiváló menedékek a nagyváros nyüzsgés elől.

 

 

Alapinfók

central-parkNew York szerencsére egész jól meg van szórva parkokkal. Építői korán felfedezték a mesterségesen kialakított zöldterületek értelmét, ezért ma szinte bármely pontjáról elérhető távolságban akad egy. A parkok összesen 113 négyzetkilométert tesznek ki a város területéből.

Hogy egy nagyváros számára mit jelentnek a parkjai, talán nem kell kifejteni. New Yorkban – akárcsak bárhol a világon – ez a csend, a lazulás tere. Ide jár tanulni az egyetemista, napozni a napozni vágyó, futni, aki futni akar; itt romantikáznak a párok és piknikeznek a családok. A parkokban egész más arcukról ismered meg a New York-iakat, akik tavasztól őszig szabadidejük tekintélyes részét töltik ott.


 

A legjobbak

Sok New Yorkot nem látott utazóban él egy olyan gondolat, hogy a Central Park körül forog a város. Tény, hogy a Manhattan közepén terpeszkedő, bő nyolcszáz hektáros parknak fontos szerepe van az itteniek életében, de a helyzet ennél sokszínűbb. Széles a kínálat a kisebb város méretűektől azokig, amik csupán egy két háztömb közé szorított padból és pár fából állnak. Alább egy szubjektív lista az általunk legjobbaknak tartottakról:

 

Central Park (itt)

Central ParkManhattan legnagyobb parkja méretét tekintve ugyan csak az ötödik a városban, mégis messze New York legnépszerűbbje. Mondhatni, a kihagyhatatlan látnivalók egyike. A kerület közepén fekvő, négy kilométer hosszú, nyolcszáz méter széles park Manhattan lelke. Kisebb-nagyobb tavai, árnyákos padjai, nyílt pusztái, hatalmas sziklái és állatkertje miatt mindenki megtalálhatja itt a neki való helyet a kikapcsolódásra.

 

Prospect Park (itt)

Prospect parkA Brooklynban található Prospect Park területének egy része háborítatlan. Növényzetet meghagyták ősi formájában, és nem bolygatják. Az ilyen területeket szűk ösvények szövik át, melyeken haladva könnyen elfelejted, hogy egy metrópoliszban sétálsz. A parknak több tava van,  a Lullwater nevű partján pedig egy gyönyörű csónakház áll, gyönyörű környezetben. Van még itt botanikuskert és állatkert is, így akár egy egész napos programot is rá lehet szánni. 

High Line (itt)

High Line parkKétség kívül a legegyedibb elgondolásra született park a városban a chesea-i magasvasúton kialakított High Line. A vonal története a harmincas években kezdődött, amikor a teherszállításra használt vasút elkészült. 1980-ig működött, majd évtizedekig magára hagyottan állt. 2009-ben nyitották meg a rideg acéllábakon álló, a sínpálya helyén létesített parkot, amely Chelsea utcaszintje fölött tekereg.

 

Flushing-Meadows Corona Park (itt)

flushing-meadows-park-unisphereEz egy hatalmas, 5,1 négyzetkilométeres park Queens-ben. Az 1939-es világkiállítás otthona volt, melyet aztán később még egy alkalommal, ’64-ben is itt tartottak. Számos látnivaló áll benne, köztük a Unisphere, egy harminchat méter magas, földgömböt formázó szobor. A park területén áll a New York Mets baseballcsapat stadionja, a Citi Field, és itt rendezik meg évről évre a US Open nevű tenisztornát is.

 

Washington Square Park (itt)

Washington-Square parkA Washington Square Park Greenwich Village-ben található, és a városnegyed bohémsága minden négyzetméterén érződik. Tavasztól őszig itt lebzselnek a közeli New York Egyetem diákjai, emellett hemzseg a mindenféle művészektől: egymást érik a zenészek, festők és mutatványosok. Hangulata egyszerre hippis, alteres és New York-i. Kétség kívül a kihagyhatatlanok parkok egyike.

 

Brooklyn Bridge Park (itt)

Brooklyn Bridge ParkEgy kisebb park a Brooklyn híd lábánál, az East River partján. Gondozott zöld füvén ülve Dél-Manhattan felhőkarcolóit és a vízen föl-le közlekedő hajókat bámulhatod.

Jelenleg mindössze 340 ezer négyzetméteren fekszik, de a tervek szerint később több úszó mólót állítanának a partjára, melyeken sportpályákat, illetve további zöldterületeket alakítanának ki.

 

Inwood Hill Park (itt)

Inwood Hill ParkAz Inwood Hill az a park, amiért megéri tenni egy nagy kerülőt. A Manhattan legészakibb részén fekvő Inwood tulajdonképpen nem más, mint a sziget utolsó őserdeje. Tervezésénél úgy döntöttek, a területet meghagyják eredeti formájában, melynek eredménye az lett, hogy hatalmas fái közül nem egy még most, évszázadokkal az első telepesek érkezése után is érintetlen maradt.

 

Riverside Park (itt)

Riverside-ParkA Riverside Park Upper West Side-ot határolja, majdnem annak teljes hosszán. A lakóépületek és a Hudson vize közt nyúlik hosszan a 129. utcától az 59. utcáig. Számos sportpályát találni itt, köztük gördeszka- és baseballpályát, de a kerékpár kedvelőinek is tökéletes helyszín, továbbá ebben a parkban áll Kossuth Lajos emlékszobra, és Ulysses S. Grant mauzóleuma. Aktív és passzív pihenésre egyaránt tökéletes.

 

Pelham Bay Park (itt)

Pelham Bay Park1119 hektárjával messze a város legnagyobb parkja. Kis szigeteiről, méretes szikláiról ismert, de a turisták és a helyiek körében leginkább az itt fekvő Orchard Beach miatt népszerű. Területének tekintélyes része golfpálya, kietlenebb részein azonban földön túli a nyugalom, talán az egész városban nincs még egy annyira vadregényes park, mint amilyen ez. Igaz ez különösen a vízparti szakaszaira.

 

Bryant Park (itt)

Bryant ParkEgy alig negyvenezer négyzetméteres park a New York Public Library szomszédságában. Egyedi hangulatát az adja, hogy lényegében csak egy füves puszta, amit körbe néhány fa és felhőkarcoló határol. A Bryant Park tavasztól őszig nagyon népszerű, hemzseg a könyvtár látogatóitól és a környék üzleti negyedének dolgozóktól.
 


 

Szabályok

Mielőtt betérsz egy parkba, érdemes ránézned a bejáratokra, kerítésekre kitett információs táblákra. Sok szabály van, amit jobb, ha betartasz, máskülönben könnyen pénzbüntetés lehet egy vétség vége. Kutyát például nem mindenhova engednek be póráz nélkül (van, ahova még azzal sem), a magára hagyott kutyakakiért pedig nagyon szigorú büntetés jár. Van, ahol cigizni nem szabad, van, ahol kerékpározni – nagyon változatos a tiltások szelektálása. A legtöbb parkot estére bezárják, de ennek időpontja változó. Rengeteg szabályt össze lehetne szedni, de ami téged, mint utazót érinthet, azok általában ezek:

New York park

  • Ne etesd az állatokat
  • (Leginkább madarakra és a mókusokra gondol ez a szabály. Mókusból minden parkba jut. Megszokták az ember közelségét, sokuk bátran kunyerál.)

  • Ne szemetelj
  • (Kuka mindenhol van elég. A parkok tiszták, a gondozók nem lesznek megértőek, ha szemetelni látnak.)

  • Ne drogozz, ne fogyassz alkoholt
  • (Sok parkban csak rendezvény idején engedélyezett az alkoholfogyasztás. 21 éves kor alatt az egész városban tilos.)