Staten Island látnivalói

NYCstatenFöldrajzilag ez a legkiesőbb kerület. Staten Island teljes területe az azonos nevű szigeten terül el, így szárazföldön semmivel sem határos. Mindössze 465 000 fő él itt, ami a város lakosságának körülbelül 5-6 százaléka. A New York-i keringésből teljesen kiesik, ezért gyakran illetik az elfeledett kerület címmel. A sziget gyéren lakott, így hangulata néhol inkább hasonlít egy vidéki faluéra, mintsem egy nagyvároséra.

 

Figyelem!
A képre kattintva további információkat találsz az adott látnivalóról. A lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Alice Austen House

Alice Austin HouseAz Egyesült Államok egyik első női fotósának, az 1952-ben elhunyt Alice Austennak egykori háza a Wadsworth erődhöz közel áll. A 18. század elején épült neogótikus stílusú villa jelenleg Austin munkásságát bemutató múzeumként működik: megtekinthető itt fényképezője és több neves fotója.

A házban az állandó tárlat mellett időszakos kiállítások láthatóak. Részben ezért is, az épület ma Staten Island legkedveltebb látnivalóinak egyike.

 

Fort Wadsworth

Fort WadsworthA Verrazano híd lábától nem messze található az 1663-ban épült Wadsworth erőd, amely az USA egyik legrégebbi  katonai komplexumában áll. A több tucat lőréssel bíró építmény az öböl egyik legszűkebb pontján épült, szemben a brooklyni parttal.

Fort Wadsworthnak már az amerikai függetlenségi háborúban fontos szerepe volt. 1776-ban a britek kezére került és 1783-ig, a háború végéig az ő felügyeletük alatt maradt. A következő kétszáz évben különféle katonai szervek működtek itt hosszabb-rövidebb ideig, egyes épületeit ma a parti őrség használja.

 

Garibaldi-Meucci múzeum

Garibaldi Meucci MuseumEz az épület két egykori lakója miatt fontos helyszíne a sziget történelmének. Az egyik az az Antonio Meucci, aki elsőként dogozta ki a telefon működésének elvét, ám balszerencséjére nem tudta szabadalmaztatni azt. Meucci 1850-ben költözött ide, egy évvel később pedig befogadta magához szabadságharcos honfitársát, Guiseppe Garibaldit, aki két évet töltött el itt.

A ház ma e két személy életét mutatja be. Személyes tárgyaik közt látható Meucci telefonmodellje. 

Historic Richmond Town

Historic Richmond TownRichmond Town egy történelmi falu, amely elsősorban az 1700-as és az 1800-as évek életkörnyezetét mutatja be, a kor megmaradt épületein keresztül. A település eredetileg jelentős kereskedelmi központ volt, ezért is tartalmaz például vegyeskereskedést, edénykészítőt és kosárfonót.

A skanzenben több mint harminc épületet találni, melyek közül sok eredeti helyén áll, míg többet Staten Island más részeiről szállítottak ide. Itt áll a Voorlezer’s House is, az Egyesült Államok legrégebbről fennmaradt iskolaépülete.

 

Postcards

Postcards Staten IslandAz Upper Bay partján, közvetlen a kompkikötő mellett áll a Postcards. A képeslapot szimbolizáló emlékművet két kilenc méter magas szobor alkotja. A szobrokon kis táblákat találni, melyeken az 1993-as, valamint a 2001-es terrortámadásokban elhunyt Staten Island-i személyek neve, születési dátuma, a támadásokkor elfoglalt helyük, valamint arcuk profiljának sziluettje látható.

A 274 áldozat közt voltak rendőrök, tűzoltók, a tornyokban dolgozók és egy, a United Airlines 93-as járatán utazó kerületi lakos.

 

Staten Island Zoo

Staten Island Zoo1936 óta működik Staten Island állatkertje, amely jelenleg 350 állatfaj 1300 állatának otthona. A park 3,2 hektárt foglal el a sziget északi részén.

Az állatkert kezdetben hüllőgyűjteményéről volt ismert. Kígyópopulációja ma is az egyik legnevesebb Észak-Amerikában, de a fajgazdagság mára sokoldalú lett:  az őshonos amerikai fajokon túl például az afrikai szavanna élővilágának több állata is látható itt.

 

Voorlezer’s House

Voorlezer_houseRichmond Townban áll az Egyesült Államok legrégebbi fennmaradt iskolaépülete, a Voorlezer’s House. A házat holland telepesek építették valamikor 1696 előtt lelkipásztoruk számára, aki tanáruk is volt egyben.

Az épületet 1939-ben állították vissza eredeti formájába, 1942 óta pedig mint múzeum látogatható.