New York legjobb strandjai

NYCmanKevésbé ismert New Yorkkal kapcsolatban, hogy kiváló strandjai vannak. A városhoz összesen 23 kilométernyi strand tartozik, akad köztük folyton zsúfolt és egészen csendes is. Legtöbbje sétánnyal, éttermekkel szegélyezett, vécével ellátott. A fázósaknak a vízhőmérséklet kevés lehet: az Atlanti-óceán nyáron itt csak egy kevéssel melegszik húsz fok fölé.

 

A klíma

new york strandNoha New York nagyjából Madriddal és Rómával van egy szélességi körön, az éghajlata a mediterrán európai városokétól eltérő. A tél itt általában szeles és hideg, az ősz és a tavasz enyhe, a nyár pedig jellemzően meleg és nedves.

A klíma június közepétől szeptember közepéig alkalmas a strandolásra, ezalatt az óceán vize általában tartósan húsz fok fölött marad. A napsütéses órák száma ebben az időszakban átlag napi kilenc, és nagyon gyakoriak a 30-35 celsius fokos kánikulák. Nem meglepő, hogy a menőbb strandokon ilyenkor pokrócnyi hely is alig akad.

 

Vízhőmérséklet

A fenti diagram három különböző mérőpont adatait mutatja tavalyról. A 2013-as nyár különösen meleg volt New Yorkban, de júliustól szeptemberig minden évben tartósan húsz fok fölött van a strandok vize. Jellemzően kis differencia van csak az East River környéki strandok és az óceánmentiek vízhőmérséklete között. Ha valaki a lehető legmelegebb vizű strandokra vágyik a város környékén, az keresse a földnyelvekkel zártakat, ott szerencsés esetben pár plusz fokot nyerhet. Sandy Hooknál például találni ilyet.

New York strand

Léghőmérséklet

 

napozók
 

A legjobbak

New Yorkban és szűk környékén rengeteg jó strand van, amit tömegközlekedéssel könnyen elérhetsz. Az igények sokfélék, ezért igyekeztünk a csendesebb és az örökké zsúfoltak közül válogatni. Ezek a legjobbak a könyéken, de ha van rá mód, keress fel egy távolabbi strandot is. Ne sajnáld az időt, és menj el Long Island északibb,  kietlen partjaira, vagy pár tízmérföldet délnek, New Jersey óceánparti üdülővárosaiba.

 

Brighton Beach (itt)Brighton Beach

Brighton Beach Brooklyn egyik óceánparti városnegyede. Nagyrészt orosz bevándorlók és azok leszármazottai lakják, ami az óceánparthoz közeli üdülők építészetében és a helyi strandolókon is érződik. Remek hely a kikapcsolódásra egy-két pirog és vodka társaságában. Ezekből hatalmas itt a választék.

 

Coney IslandConey Island (itt)

A Brighton Beach közvetlen szomszédságában levő strand talán egész New York legkeresettebb pontja nyáron. Vidámparkja, kellemes légköre és a New York Aquarium miatt gyerekes családoknak tökéletes, de éttermei és bárjai miatt is érdemes ide váltásruhát hozni. Népszerűsége tényleg óriási, csak úgy mint a tömeg, ami a meleg nyári napokon ellepi.

 

Orchard BeachOrchard Beach (itt)

Egy mesterségesen kialakított, gyönyörű félhold-ívű strand széles, finom fehér homokos fövennyel, melyet gyakran illetnek a New York-i riviéra címmel. Az East River partján, Hunter Islanden található, a Pelham Bay Park zöldje öleli körbe. Ha erre jársz, feltétlen keresd fel a közeli City Islandet is.

 

Rockaway BeachRockaway Beach (itt)

Hatalmas hullámokban tör meg a víz ezen a queens-i strandon, amiért imádják a szörfösök. Lényegében ez a városon belüli strand, ahol legálisan hódolhatsz ennek a sportnak. Széles, homokos partja mellett egy remek fadeszkás sétány húzódik. Tökéletes hely egy sétára, vagy a nyílt óceán bámulására. 

 

jacob riis park bechJacob Riis Park Beach (itt)

Ez a strand az aktív pihenésre vágyóknak való. Minigolf, tenisz, baseball, kosárlabda, röplabda – csak néhány a sportok közül, amiket űzhetsz az alig másfél kilométer hosszú partszakasz közelben. Ez egy tipikus Long Island-i part, innen már teljesen nyitott az óceán, nem lóg semmilyen földnyelv a panorámába.

 

Manhattan BeachManhattan Beach (itt)

A Manhattan Beach egy apró strand Coney Islanddel és Brighton Beach-csel egy félszigeten, azoktól nem messze. Népszerű szomszédaitól jóval csöndesebb és kisebb. A nyugodt pihenésre vágyóknak szerencsés célpont, de a sportolásra vágyóknak sem rossz választás: sokféle sportpálya övezi.

 

Long BeachLong Beach (itt)

Ugyan a városhatáron túl kell érte menni, de azért a fehér homokért, ami itt fogad, megéri. Long Beach strandján érezni, hogy a hely kiesik a városi pörgésből. Egy széles, nyugodt, és – ahogy a neve is utal rá – nagyon hosszú partszakasz ez. Közvetlen szomszédja az Altantic Beach, ami hozzá hasonló tulajdonságokkal bír, remek választás az is.

 

Surfer at Sandy Hook NJ after coastal stormSandy Hook (itt)

Sandy Hook egy közel tíz kilométer hosszú földnyelv a New Jersey-ben, az óceánparton. Több strand található rajta, de nem feltétlen kell ezeket választanod, fürödhetsz a kietlenebb részein is. Az állandó szél és a hullámok miatt a kiteszörfösök, a szörfösök és a hullámlovasok is kedvelik Sandy Hookot.

 

Jones Beach (itt)Jones Beach Nikon

Még Long Beachen is túl kell menni ezért a másik Long Island-i szigetért. A sziget lényegében egy óriási strand fehér homokkal. A legaktívabb része a híres óceánparti amfiteátrumának környéke. Ez a szárazföld felé néz, így leginkább hangulatos öblökből áll, de az óceán felé néző oldala is gyönyörű. A színház amúgy a strandtól függetlenül megér egy utat.