Közép-Manhattan látnivalói

közép manhattan térképA 14. utcától felfelé a sziget rendezettebb képet mutat, mint délen – ezt tükrözi az innen induló sakktáblaszerű utcaszerkezet.

A keleten Harlemig, nyugaton Morningside Heights-ig nyúló Közép-Manhattan alsó felén áll a neves Chrysler Building és az Empire State Building, és itt tömörülnek az üzleti negyed új felhőkarcolói. Északi oldalán Upper East és Upper West Side felső-középosztálybeli lakóépületei fogják közre a Central Parkot.

 

Figyelem!
A képre kattintva további információkat találsz az adott látnivalóról. A lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Amerikai Természettudományi Múzeum

Amerikai Természettudományi MúzeumA Central Park tőszomszédságában, Manhattan közepén található múzeum négy háztömbnyi területet foglal el. Felsorolni is hosszú volna, hogy harminckét millió darabos tárgygyűjteménye hány tudományos területet érint. Egy nap kevés alaposan végigjárni termeit, ráadásul van itt egy könyvtár és egy interaktív planetárium is.

Legismertebb kiállításai az ősembereket, a dinoszauruszokat és az óceánok élővilágát bemutató tárlatok, de nagyon kedveltek még az észak-amerikai indiánokkal, a drágakövekkel, meteoritokkal foglalkozó termei, ahogy óriási madárgyűjteménye is rendkívül népszerű. A múzeum nagy erőssége a tárlatok jól szerkesztettsége: részletgazdag diorámái, óriási hűlőcsontvázai könnyen emészthetővé teszik kiállításait.

 

Carnegie Hall

Carnegie HallA Carnegie Hall 1891-es építése óta a város zenei életének meghatározó helyszíne. 2800 ülőhelyes fő hangversenytermében a komolyzene és a könnyűzene legnagyobb alakjai léptek fel, majdhogynem műfajtól függetlenül. A neoreneszánsz stílusú épület falai között játszott már például Pjotr Csajkovszkij, Bartók Béla, Bill Haley és a The Beatles.

Ha meghallgatnál itt egy koncertet, a jegyvásárlásról jó előre gondoskodj. Ha beéred egy sétával az épületben, feltétlen keresd fel a második szinten működő Rose Museumot, amely nagy zenészek hangszereit, a Carnegie Hall történelmének tárgyi emlékeit őrzi.

 

Central Park

Central ParkA város legismertebb parkja a kereskedelmi negyedtől nyúlik északi irányba, egészen a Harlemig. Négy kilométer hosszan, 800 méter szélesen szakítja meg az egybefüggő beton- és aszfalttengert. Születése az 1800-as évek közepére nyúlik vissza. A sziget népessége akkoriban rohamosan nőtt, és lakóiban megfogalmazódott az igény egy nagy zöldterületre. Kialakítása évekig tartott. Rengeteg földet hoztak hozzá New Jersey-ből, tavakat alakítottak ki területén, fákat ültettek, majd 1858-ban megnyitották.

A park egyedi hangulatát környezete adja. Felhőkarcolók szegélyezik, amelyek falként szorítják körbe minden irányból. Mesterséges tavaival, füves pusztával, ligeteivel és ösvényeivel a helyiek és a turisták kedvence. A közbiztonságáról sok rosszat hallani, de e téren az elmúlt években jelentősen javult.

 

Chrysler Building

Chrysler BuildingAz 1930 májusában elkészült Chrysler Building tizenegy hónapig volt a világ legmagasabb épülete, mígnem a közelben felépült Empire State Building elvette tőle a címet. A díszes acélkupolájáról ismert felhőkarcoló az art deco építészet egyik legnevesebb képviselője, emellett érdekessége, hogy több autóelemre utaló szimbólumot találni rajta, lévén az épület korábban az autógyártással foglalkozó Chrysler óriásvállalat székhelye volt.

Nyilvános kilátó sajnos már évtizedek óta nincs a Chrysleren. Egyedül a földszinti előtere látogatható.

 

Dakota-ház

Dakota-házA Central Park nyugati oldalán, a 72. utca sarkán áll a Dakota-ház. A luxus apartmanokkal teli épület a városiak előtt arról ismert, hogy lakóközössége rendkívül zárt, szigorúan szelektálja az új lakókat. A turisták körében más okból népszerű: itt lőtte le rajongója a Beatles rockegyüttes legendáját, John Lennont 1980. december 9-én.

Az 1880-as években, amikor a Dakota-ház épült Upper West Side még gyéren lakott, kieső terület volt, ezért nevezték Dakota territóriumnak is. Valószínűleg innen ered az elnevezés.

 

Empire State Building

Empire State BuildingAz Empire State Building több mint nyolcvan éve meghatározó alakja a város sziluettjének. Minden értelemben kihagyhatatlan látnivalónak számít, az ikonikus felhőkarcoló ugyanis New York bármely részéről jól látható. 381 méterrel magasodik az utcaszint fölé, ezzel 1972-ig a világ legmagasabb épülete volt.

Az épület a turisták előtt nyitott: a 86. és a 102. emeleten kilátó fogadja az érdeklődőket. Persze nem csak a tetejéről nyíló kilátás miatt keresik fel, de az art déco stílusú Empire State Building maga is kedvelt fotós célpont. Ünnepnapokon különösen nagy körülötte a figyelem, olyankor ugyanis rendre színes fényjáték zajlik a tetején. 

ENSZ-székház

ENSZ-székházAz East River partján található az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) székhelye. Az épületkomplexum 1950 óta a szervezet otthona, fő elemei a 39 emeletes titkársági épület és a Közgyűlés díszterme, melyek a maguk idejében nagyon előre mutató megoldások szerint készültek.

A modernista komplexum első sugárút felöli oldalán a többi tagország zászlaja közt ott áll a magyar lobogó is. Eltarthat pár percig, mire megtalálod közel kétszáz zászló között. Ha kíváncsi vagy, hol születnek a nagy diplomáciai döntések, feltétlen nevezz be itt egy körsétára. Már az építészeti élményért is megéri.

 

Flatiron Building

Madison SquareAz ötödik sugárút és a 23. utca találkozásánál áll az egyedi alakja miatt világhírű Flatiron Building (ismert még Vasalóház néven). A háromszögletű telekre épült felhőkarcoló kedvelt turistalátványosság, emellett irodák, köztük több könyvkiadó otthona.

A beaux-arts stílusú, 87 méter magas Flatiron legkeskenyebb sarkán csupán két méter széles. 1902-es átadásakor egyike volt a világ első acélszerkezetes épületeinek. Az újító technikához épp a keskeny telek miatt nyúlt a tervező, egy ilyen magas téglaépülethez ugyanis nagyon vastag falakra lett volna szükség.

 

Grand Central Terminal

Madison SquareA világ egyik legismertebb vasúti pályaudvara emblematikus előcsarnoka miatt ismert. A 84 méter hosszú, 37 méter széles és 38 méter magas csarnok hatalmas ólomüveg ablakai és a plafonra festett, csillagjegyeket ábrázoló freskói miatt kedvelt látnivaló. Nem meglepő, hogy az egyik leggyakrabban használt filmes helyszín a városban.

Napi negyedmillió utas fordul meg itt, és egyes források szerint legalább ennyi turista keresi fel a főszezon egy átlagos napján. A pályaudvarnak 44 peronja és 67 vágánya van, ezek számát tekintve világelső. A sínpályák az utcaszint alatt hagyják el a szigetet, két szinten futnak a föld alatt. Még az 1900-as évek elején süllyesztették le őket a drága telekárak miatt.

 

Guggenheim Múzeum

Guggenheim MúzeumEz az Upper East Side-on található környezetidegen betonspirál a világ legöregebb Guggenheim Múzeuma. Az épület a neves amerikai építész, Frank Lloyd Wright munkája, 1959-ben nyílt meg benne a múzeum. Az intézményt a Salamon R. Guggenheim műkedvelő multimilliomos által létrehozott alapítvány tartja fent. Sokféle modern művészeti irányt képvisel, leginkább absztrakt, impresszionista, exszpresszionista és szürrealista kiállítási tárgyakat látni itt.

A múzeum egyik érdekessége, hogy a szintek közt nem kell lépcsőt mászni. A huszonnyolc méter magas aulán egy rámpa tekereg a fal mellett, nagyjából négy méter hosszan, és ez egyben a kiállítási tér is.

 

Hard Rock Cafe

Hard Rock CafeA folyton nyüzsgő Times Square-ről nyílik New York jelenleg egyetlen Hard Rock Cafe-ja. A múzeumként és étteremként felfogható Cafe páratlan könnyűzenei gyűjteménye a Beatles-től Elvisen, Madonnán vagy a The Ramonesen át a Green Day-ig rengeteg zenészre, együttesre kiterjed. A töménytelen mennyiségű gitár mellett a zenészlegendák személyes tárgyait testközelből nézheted meg itt.

Nem csak a zenei tárgyakból álló gyűjtemény, de az egyazon helyen, egy légtérben működő étterem is óriási: 708 ülőhelyes.

 

High Line Park

High Line Park Chelsea Chelsea utcái fölött fut a város legsajátosabb parkja, a High Line. Az egykor magasvasútként szolgáló acélszerkezetet már majdnem lebontották, amikor a kilencvenes években egy civil kezdeményezés megvédte, és az újrahasznosítását szorgalmazta. Így lett belőle park. Eddig a pálya 1,6 kilométeres szakaszát építették be, de hamarosan az utolsó hétszáz méter is sorra kerül.

A több mint kétszázfajta telepített növénytől zöldellő park kiváló dizájnmunkákat rejt. Padjai, központi terei és kilátói mind remekművek, egyes részein még a régi sínpályát is meghagyták díszítőelemként.

 

Intrepid Múzeum

Intrepid MúzeumA Hudson vizén pihen a USS Intrepid, a város tán legérdekesebb múzeuma. A hetvenegy éves repülőgép-hordozó megjárta a második világháborút és Vietnamot, 1980-ig szolgált a haditengerészet állományában. 1982-ben került egy múzeumalapítványhoz, és még abban az évben megnyílt a negyvenhatodik utca végén található 86-os mólónál.

A múzeum fedélzetén és a szomszédságában kiállított járművek az űrkutatás, a haditengerészet, a légi hadászat és a légi közlekedés legjelentősebb darabjai közül valók. Itt áll az Enterprise űrrepülőgép, az első Lockheed A-12, sokféle vadászgép és harci helikopter. Az anyahajó szomszédja a USS Gowler tengeralattjáró, és mellette parkol a polgári repülés ikonikus típusának, a Concorde-nak egy példánya.

 

Kleopátra tűje

Kleopátra tűje obeliszkNew York legrégebbi ember alkotta látnivalója egy 3500 éves egyiptomi obeliszk. A kőmonstrum 1881-ben került a Central Parkba, a Metropolitan Művészeti Múzeum mögé, ahol ma is áll. Hosszú történelme Kr. előtt 1450 körül kezdődött, akkor készült el III. Thotmesz fáraó megrendelésére, hasonlóan egy másik obeliszkhez, amely ma Londonban látható. A két kőoszlop eredetileg Héliopoliszban állt, majd Alexandriába, VII. Kleopátra templomába kerültek. Innen a nevük: Kleopátra tűi.

Egyiptomi részről sok kritika érte már a várost, hogy nem szán kellő figyelmet a megóvására. Az obeliszk állapota valóban kiábrándító, New York azonban visszautasítja az egyiptomi vádakat.

 

Madison Square Garden

Madison Square Garden exclusive tourA Madison Square Garden egy húszezer férőhelyes, multifunkciós aréna az Empire State Buildingtől nem messze. Mint sportcsarnok, elsősorban a New York Rangers jégkorongcsapat és a New York Knicks korárlabdacsapat otthona, de számos egyéb sportrendezvényt tartanak itt. Az arénában emellett rendszeresek a koncertek.

Kívülről csak egy csúnya, tégely alakú épület, ezért látnivalónak önmagában elég gyenge. Tartalmas múltja miatt mégis érdemes a figyelemre. Az ökölvívás rajongóinak például különösen ajánlott, itt zajlott ugyanis az 1972-es Duran-Buchanan összecsapás, és itt küzdött meg először egymással Frazier és Ali.

 

Magyar Ház

New York-i Magyar HázAz egykori magyar negyed területén, a 82. utca 213-on áll a Magyar Ház, amely hosszú évtizedek óta a kinti magyarság programjainak központi helye.

Az épület, amelynek homlokzatán együtt lobog az amerikai és a magyar zászló 1966 óta lát el közösségi feladatokat. Abban az évben vette meg három non-profit szervezet, a Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Széchényi István Társaság és az Amerikai Magyar Katolikus Liga. Ebből kettő máig az üzemeltetők közt van; a katolikus liga részesedése előbb a magyar ferencesekhez, majd onnan a Külföldi Magyar Cserkészszövetséghez került.

 

Metropolitan Múzeum

Metropolitan MúzeumA Central Park egyetlen nagyobb épülete a Jacquueline Kennedy tó délkeleti sarkánál álló Metropolitan Művészeti Múzeum. A leginkább csak Met néven ismert intézmény a világ legnagyobb művészeti gyűjteményével bír.

A tizenkilenc részlegre osztott múzeum az ókortól kezdődően mutatja be a képzőművészet különböző ágait és korait. Bronzkori és óegyiptomi kiállítási tárgyai különösen híresek, az amerikai gyűjteményénél pedig meglepő módon sokkal gazdagabb az európai, különös tekintettel a francia és holland impresszionista festőkre. Monet-tól harminchét, Cézanne-tól huszonegy alkotást őriz, de Vincent van Gogh több művét is megtalálni itt. A szobroknak szánt részlegen többek közt Rodin és Bernini alkotásai állnak.

 

Radio City Music Hall

Radio City Music HallA Rockefeller Centerben található a komplexum méltán népszerű szórakoztató központja, a Radio City Music Hall. A közel hatezer ülőhelyes előadóteremet sokféle rendezvényre használják: rendszeresen tartanak itt filmpremiereket, pop- és rockkoncerteket, de a tévés showműsorokat is rögzítenek színpadán, illetve közvetítenek innen.

A Music Hall előadástól  függetlenül, önmagában kiváló turistacélpont. A lenyugvó napot szimbolizáló, art deco-stílusú terem a város harmincas évekbeli építészetének egyik legszebb hagyatéka.

 

Szex Múzeum

Szex MúzeumAz erotika kultúráját keresők számára tökéletes célpont az ötödik sugárút 233-on működő Szex Múzeum, közismert nevén MoSex. A csakis tizennyolc év felett látogatható múzeum kiállítási tárgyakon, régi dokumentumokon keresztül mutatja be az emberi szexualitást. Helyet kap itt minden, ami kimeríti a témát, így a homoszexualitással, a különféle fetisizmusokkal és a prostitúcióval is tabuk nélkül ismerkedhetsz.

A 2002-ben megnyílt Szex Múzeum egyébiránt sokat köszönhet Ralph Wittington nyugdíjazott könyvtárosnak, aki három évtized alatt felhalmozott pornográf gyűjteményét – filmeket, magazinokat, segédeszközöket, guminőket – ruházta át az intézményre.

 

Times Square

Times SquareNew York egyik jelképe a Times Square, amely nevével ellentétben nem is annyira tér, mint inkább egy forgalmas csomópont. A Broadway és a hetedik sugárút fogja közre, emellett hat utca (42-47) keresztezi, ezért a szinte állandó embertömeg mellett az autók is meghatározó szereplői az itteni forgatagnak.

Az óriási reklámhirdetéseiről ismert Times Square évi közel negyvenmillió látogatójával nem csak a város, de a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja. A legtöbb ember szilveszter este van itt, olyankor közel egymillióan várják együtt a téren az újévet.

A tér eredetileg Longacre Square volt, ma is használt nevét 1904-ben kapta, röviddel az után, hogy ideköltözött a New York Times napilap szerkesztősége.
 


 
Booking.com