Hasznos alkalmazások

NYCmanAz okostelefonok és táblagépek korában számos alkalmazás segítségedre lehet New Yorkban. Egy idegen városban a tájékozódás problémás tud lenni, így a fejlesztők talán erre feküdtek rá a legjobban. Rengeteg alkalmazás épült a New York-i metró- és buszhálózatra. A legnagyobb turistalátványosságoknak saját alkalmazásuk is van, amelyek segítségével jegyet vásárolhatsz, tájékozódhatsz a látványosságon belül. A teljesség igénye nélkül alább néhány igazán hasznos.

 

Tömegközlekedés

Metrótérképek
metro
A New York Subway map alkalmazásban ugyanúgy böngészheted az éppen aktuális metrótérképet, ahogy a papíralapú társainál. Információkat kaphatsz a vonalak állapotáról, így könnyen naprakész lehetsz a felújítások okozta változtatásokról. A beépített útvonaltervezőnek hála konkrét címre is elnavigál. Szerencsére szinte minden platformra elérhető, a windows phone-tulajok pedig találnak egy másik hasonló alkalmazást az alábbi linken.

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link

Busztérképek
busmapSokakon már a metrótérkép kifog, ezért nem mernek buszozni. Tény, hogy elsőre elég kuszának tűnik a város busztérképe, de megéri elmerülni benne. Buszon ülve láthatod igazán lüktetni a sosem alvó várost, az ablakon át nem csak a soha véget nem érő alagutak falán lévő kábelrengetegben gyönyörködhetsz. Minden platformra megtalálod a számodra kedves alkalmazásokat:

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link Link

Interaktív
busmapÚgy érzed, képtelen vagy magad megtervezni az útvonalad? Túl átláthatatlan a hálózat? Ne ess kétségbe, ebben is több alkalmazás lehet segítségedre. Mindenképp meg kell említenünk a sokak által jól ismert Google Maps telefonos alkalmazását, ami minden platformra ingyenesen elérhető, és tökéletesen végzi a dolgát. Pontosan tudja a metró-, busz- és vonatmenetrendet, ráadásul több alternatív útvonalat is felajánl. Ha mégis kipróbálnál valami mást, az alábbi linkeken találsz neked tetszőt:

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link Link Link
Google Maps Link Link Link Link

Long Island Railroad
busmapHa hosszabb időre utazol a városba, és van időd körülnézni Long Islanden, esetleg ellátogatni egy várostól távolabb eső strandra, akkor jó eséllyel fogsz utazni a Long Island Railroaddal. A legtöbb állomáson van menetrend nyomtatott formában, de a hálózat olyan szövevényes, hogy első ránézésre bonyoult lehet. Az alábbi alkalmazások segítenek, hogy ne tévedj el, és időben elérd úticélod:

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link Link LinkCabsense
busmap Szinte lehetetlen olyan helyet találni Manhattanben, ahol ne látnál egy sárga taxit. Mégis, tudni szeretnéd hol van a legnagyobb esélyed leinteni egyet? A Cabsense ebben nyújt segítséget. GPS adatok millióit elemezve – fél csillagos lépésben – nulla és 5 között értékeli a kereszteződéseket. Értelemszerűen minél több csillagot kapott egy kereszteződés, annál röviden időn belül van esélyed taxit fogni. Az alkalmazás az időpontot is figyelembe veszi: ugyanaz a kereszteződés délelőtt más csillagot kaphat, mint délután. Ezáltal lehetőséget nyújt előre megtervezni, mikor melyik kereszteződéshez sétálj el a mihamarabbi taxifogás érdekében. Sajnos jelenleg csak iOS-re elérhető:

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link

 

Városnézés

New York Pass
busmapA New York Pass alkalmazása az aktív városnézést segíti elő azoknak, akik a lehető legtöbb fizetős látnivalót szeretnének belesűríteni egy napba, és így a legtöbbet spórolni. Ha te sem vagy rest reggeltől estig talpon lenni, akkor te is elégedett leszel vele.

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link

Central Park
busmap A Central Parkot nagyon könnyű megtalálni, mégiscsak egy 4 km hosszú és 800 méter széles park a város szívében. De mit is találsz benne? Milyen látnivalók és programok vannak a parkon belül? Ezen kérdésekre ad választ ez az alkalmazás. A park – főleg nyáron – rengeteg szabadtéri programnak ad helyet. Ne maradj le róluk te sem!

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link

Top of the Rock
busmapVeled is előfordult már, hogy egy város gyönyörű panorámája tárult eléd, de nem tudtad mi merre van, és az előtted magasadó épületeknek mik is a nevük? Ebben nyújt segítséget a Top of the Rock kiterjesztett valóság alkalmazása. A telefonunkat magunk elé emelve, annak kameraképén keresztül kémlelve az elénk táruló látványt az alkalmazás ráírja az épületekre azok neveit. A nevekre bökve további információkat is kaphatsz róluk.

iOS Android Windows Phone Blackberry
Alkalmazás Link Link