Amerikai határátlépés

határátkelésA határátlépés lesz az első dolgod, miután leszálltál a repülőről. Márpedig ha New Yorkban lépsz be az Egyesült Államok területére, nagy valószínűséggel a repteren teszed. A lapon összeszedtük a tudnivalókat és néhány tapasztalatból összegyűlt jótanácsot, amiket jobb ha tudsz, amikor odaállsz a határőr elé.

 

Már a repülőn

vámáru nyilatkozatA határátlépés már a repülőn kezdődik. Még az odaúton kiosztanak a légiutaskísérők egy vámáru nyilatkozatot (Customs Declaration).  Családonként, illetve személyenként adják; egy kékes színű nyomtatvány. Ezt célszerű még a gépen kitölteni , mert a beléptetést követően le kell adni a vámtisztnek/határőrnek. Ezen csak alap adatok vannak, mint születési dátum, útlevélszám, származási ország, stb., továbbá alá kell húzni rajta, mit hozol/nem hozol magaddal (élelmiszer, élőállat, föld…).

Itt megnézheted, hogy néz ki egy ilyen papír egyben, nagyban.

 

Amikor átléped a határt

A határátlépéseknek megvan a sajátos lélektana, de az amerikai belépésről élő rémtörténetek nagyrészt túlszínezett baromságok – mert bár egy amerikai határőr eszköztára igen széles, ő sem mindenható, másrészt pedig az Európai Unió állampolgára vagy, ami erős háttér. Ha a beutazáshoz szükséges papírjaid rendben vannak, nincs terrorista előéleted vagy korábban nem éltél vissza amerikai vízummal szinte biztosan be fognak engedni az országba, de mindig tarts észben, hogy az ESTA vagy az érvényes amerikai vízum csupán arra adnak lehetőséget, hogy megjelenj egy amerikai határátkelőhelyen, és bejelentsd belépési szándékodat. A belépés tényleges engedélyezéséről az amerikai bevándorlási hatóság a határon dönt, azaz ott helyben az ügyintéző.

Hogy is van ez a vízummal meg az ESTA-val? Melyik kell nekem? Itt a válasz mindenre.

NY: CUSTOMS & BORDER PROTECTION AT JFK AIRPORT

Kérdések

Készülj, ezek lesznek azok a kérdések, amiket szinte biztosan feltesz majd a határőr, miután átnyújtottad az útleveled:

 • Mennyi ideig maradsz? Véletlenül se mondj több időt, mint ami vízumod vagy az ESTA enged.
 • Milyen céllal jöttél? Bár a vízumból vagy ESTA-ból értetődő, úgy is megkérdezik majd. Nem kell túlgondolni, egy üzleti, rokonlátogatási, tanulmányi vagy nyaralási céllal épp elég válasz.
 • Hova/kihez mész? Rokonhoz, baráthoz; hotelbe, körutazásra.
 • Mennyi készpénz van nálad?
 • Nem kell parázni, nem elvárás, hogy kerek angol mondatokban válaszolj, de egy tőmondatot célszerű összerakni mindegyik kérdéshez.

  ujjlenyomat hatarellenorzes

  Ujjlenyomat és fotó

  A határátlépés elmaradhatatlan eleme a biometrikus adatfelvétel. Ez két lépésből áll:

 • Egy elektronikus rögzítőeszközzel leveszik mind a tíz ujjad ujjlenyomatod,
 • valamint készítenek rólad egy fotót.
 • Ez nagyjából másfél percet vesz el a belépésből, innen már általában simán megy minden.  Bekerül a pecsét

  Ha a papírügyekkel nem volt zökkenő, lezajlott a kérdezz-felelek, megvolt a biometrikus adatfelvétel és a bőröndödben sem találtak semmi gyanúsat, megkapod a pecsétet az útleveledbe. A tartózkodási határidőt itt ütik bele az útleveledbe. Ezt mindenképp ellenőrizd, mert nem biztos, hogy a maximális számú napot adja meg a vámtiszt. Ha ez megvan, már csak annyit kell tenned, hogy szigorúan betartod a vízumban vagy ESTA-ban jelzett határidőt, és még azelőtt elhagyod az országot.

  útlevél amerikai pecsét


  Jótanácsok

 • Az ESTA-d legyen kéznél. Az ESTA vagy a vízum meglétét mutatja az útlevél, de minél több hivatalos igazolás, nyomtatott papír (akár szállásigazolás, meghívólevél) van nálad, annál jobb. Előfordulhat, hogy a visszafele szóló repülőjegyet is be kell mutatnod. Ha egyirányú repjeggyel érkezel, az illegális munkavállalási szándékra utalhat.
 • Bár néha nehéz válaszgesztus nélkül hagyni egy tahó bürokrata akadékoskodását, ha ilyen helyzetbe kerülsz, erőltesd meg magad. A bevándorlási hivatal ügyintézője is ember, előfordulhat, hogy rossz napja van, vagy szimplán seggfej. Ha ilyenbe botlasz, maradj szívélyes, máskülönben egy rosszkedvű ügyintéző hosszú órákra elnyújthatja a határátlépésed, ha pedig fogást talál rajtad/a csomagodban/a papírjaidban, simán megtagadhatja a belépést.
 • Ha megvan a pecsét és a bőröndjeid is nálad, már csak el kell jutnod a szállásra – taxival vagy tömegközlekedéssel. A repterekről mindkettővel megoldható: előbbi lehetőségről itt, utóbbiról pedig itt írtunk hosszabban.
 • A tartózkodási határidőt tényleg vedd komolyan. A túltartózkodás következménye sokéves kitiltás lehet.
 • amerikai vámellenőrzés

  Vámszabályok

  Súlyos vámszabálysértésnek akár ötvenezer dolláros büntetés is lehet a vége, ezt tartsd észben, amikor csomagolsz. Bárminemű élelmiszert, növényi és állati terméket tilos magaddal vinni, kivéve, ha fémdobozos konzervről vagy instant kajaporokról van szó. A határőrség jól felszerelt, általában kutyákkal dolgoznak a reptereken is, akiket kimondottan élelmiszerek kiszagolására képeztek. Értsd a kézipoggyászra, és a bőröndre egyaránt.

  Az USA-ba vámmentesen vihető:

 • 21 éves kor felett maximum egy liter égetett szesz, 200 szál cigaretta vagy 50 darab szivar; legfeljebb száz dollár értékű ajándéktárgy.
 •