Darvas Lili

Darvas_LiliDarvas Lili színésznő 1902. április 10-én, Budapesten született. Első jelentős fellépése mindössze tizennyolc évesen volt.  Júliát játszott Budai Színkör Rómeó és Júliájában, a nagy tehetségnek tartott Darvas egy évre pedig a Magyar Színházhoz szerződött. Pályája ezután folyamatosan ívelt felfelé, és miután egy rövid ideig a Vígszínházat is megjárta, 1926. június 10-én feleségül ment Molnár Ferenc íróhoz.

A következő években felléphetett a salzburgi valamint a müncheni Ünnepi Játékokon, és egészen 1935-ig Max Reinhardt bécsi színházának a tagja volt. 1935 és 1937 között újra a Vígszínházban játszott, ’38 tavaszán azonban ismét Bécsbe került. A politikai helyzet egyre nyugtalanabbá tette a zsidó származású Darvast, aki miután a nácik megszállták Ausztriát Zürich-be utazott Molnárral, majd szeptemberben egyedül tovább Los Angelesbe a Baskircsev Mária című film amerikai bemutatójára. Ő alakítja a film főszereplőjét, és miután az USA-ban Affairs of Maupassant néven futó alkotás sikeres lett, valamelyest megismerték a nevét.

“A barátaim előtt nem én vagyok a fő attrakció, hanem Dorothy, aki főzni jár hozzám.”

Molnár eközben Európában maradt, s a tőle kapott információk alapján Darvas úgy döntött, nem tér haza a biztonságosnak gondolt kontinensről. Férje csak 1940 januárjában érkezett meg az USA-ba, de addig az ő ismeretségeit kihasználva Darvas letelepedett New Yorkban. Az Európában sikeres házaspár néhány év alatt megbirkózott az új élet nehézségeivel és mindketten sikeresek lettek szakmájukban. Molnár színdarabokat és forgatókönyveket írt, Darvas pedig 1944-ben már egy angol nyelvű darabban lépett fel a Broadway-n. Ez után sok színdarabban és filmben is játszott, de a korábban megszokott körberajongás hiányzott neki. Erről 1959-ben így beszélt: „Amerikában nincsenek állandó együttesek. Eljátsszuk a darabot, azután elválunk. New Yorkban élek. De otthon, a barátaim előtt nem én vagyok a fő attrakció, hanem Dorothy, aki főzni jár hozzám. Neki hoznak virágot, ajándékokat a vendégek, mert ez a néger szakácsnő nagyszerű magyaros kosztot főz, paprikást, kolozsvári töltöttkáposztát...”

1952-ben Molnár Ferenc elhunyt, és az akkor ötvenéves Darvas már nem házasodott újra. Hosszas kintléte után 1959 nyarán látogatott először Magyarországra, 1971-ben pedig főszerepet kapott Makk Károly Szerelem című filmében. Ez volt pályája megkoronázása, majd hat évvel később, 1977. július 23-án, az East 78. utca 240-en álló manhattani lakásán elhunyt. A hetvenkét évet élt színésznő Queens-ben, a Linden Hill temetőben nyugszik, külön férjétől. Művészetének tárgyi emlékeit a New York Public Library őrzi.